Huomioithan!
Ohjeet on suunnattu kilpakasvatukseen. Kotipuutarhurin, kaupasta ostetuille kurpitsan siemenille nämä ohjeet eivät ole kaikilta osin tarkoituksenmukaiset. Lannoituskin on jättien mukainen, ei siis noudata purkkien ja pussien taulukoita tavallisten hyötykasvien kasvatukseen tarkoitettuja määriä.
Suljettupölytys
Jättikurpitsat pitää aina pölyttää itse. Käytämme termiä suljettupölytys, koska se kuvaa parhaiten pölytystapahtumaa. Oikea termi on kontrolloitu pölytys ja/tai käsinpölytys.
Suljetussa pölytyksessä kirjaimellisesti edellisenä iltana suljetaan emi- kuin hedekukat eli tyttö- ja poikakukat. Tämä siksi, ettei innokkaat pörriäiset pääse sotkemaan valitsemaasi pölytystapahtumaa väärän kurpitsalajikkeen siitepölyllä. Kuluvaan kauteen ja hedelmään väärän lajikkeen siitepöly ei haittaa mutta siemenet eivät kelpaa kasvatukseen seuraavana vuonna.
Suomessa kausi on lyhyt ja sateisemman jakson sattuessa pölyttäjähyönteiset eivät lennä, minkä johdosta voi helposti jäädä ilman hedelmää tai pölytys myöhästyy niin pitkälle heinäkuulle, ettei hedelmällä ole enää aikaa kasvaa suureksi ja siemenet eivät ehdi valmistua.
Käsinpölyttämällä voi myös varmistua siitä, että kasvavasta kurpitsasta kerätyt siemenet ovat aitoja jättejä, eivätkä risteytymiä muiden samalla kasvupaikalla kasvaneen kurpitsa lajikkeen kanssa.
Kasvavaan hedelmään pölyttäjä ei siis vaikuta, ainoastaan kyseisessä hedelmässä oleviin siemeniin, ts. seuraavaan sukupolveen.
Kaikki harrastajien toisilleen lähettämät siemenet ovat käsinpölytettyjä -> suljettupölytys, valittu emokasvi ja sopiva pölyttäjä kasvi. Tällä menetelmällä ennätykset ovat parantuneet 40 vuodessa maailmalla noin 200 kilosta yli 1000 kiloon.
Kuinka käsinpölytys suoritetaan?
Toukokuun aikana ulosistutettuihin kurpitsoihin alkaa muodostua hyvin nopeasti hedekukkien eli poikakukkien aihioita. Nämä poikakukkien alut ovat selvästi nähtävissä jo toukokuussa. Poikakukan tunnistaa siitä että nupun alla on pelkkä suora varsi, mikä kehityessään venyy yhä pidemmäksi.
Emikukat eli tyttökukat muodostuvat myöhemmin, yleisesti ensimmäiset pääversoon n. 2-3 m etäisyydellä juuresta. Tyttökukan tunnistaa helposti siitä että nupun alla oleva varsi on lyhyempi, sekä siitä että nupun alla on selvästi näkyvissä tulevan kurpitsan aihiona pieni pallukka.
Koska pölytetään?
Kun kasvualusta on lämmin voi kurpitsan istuttaa ulos. Tämä vaihe kun on ajoissa suoritettu voi päästä pölyttämään aivan kesäkuun alkupuolella. Jos kasvatuksesi on myöhästynyt syystä tai toisesta pitkälle heinäkuulle, niin aina kannattaa pölyttää tyttökukka ja kasvattaa siitä kilpailuun. Koskaan ei tiedä mitä muille kasvattajille on tapahtunut.
Optimaalinen sijainti pölytettävälle tyttökukalle on pääversossa minimissääm 3 metrin päässä istutuskohdasta.
Jos pölytysajankohta tuntuu siirtyvän ajallisesti liian pitkälle, voi pölytyksen tehdä jo 2,5 metrin päässä sijaitsevaankin kukkaan. Tai jopa vielä lyhyempään, käytännössä heti kun tulee kunnollinen tyttökukka. Pääasia että pääset kasvattamaan hedelmää.
Kun ensimmäinen tyttökukka on näkyvissä kannattaa sen kasvua seurata päivittäin, kukan nuppu muuttuu aukeamista edeltävänä päivänä/iltana selkeästi kellertäväksi. Siksi iltakierros kurpitsoissa on tärkeä.
Kuva: vasen ei avaudu aamulla, oikea avautuu aamulla.
Suljet jollakin keinolla aamulla avautuvat tyttö- ja poikakukat ettei pörriäiset ehdi ennen sinua. Kukat aukeavat aamulla ja seitsemän aikoihin on hyvä viimeistään käydä katsomassa joko kukat on valmiita avautumaan. Kymmeneltä alkaa olemaan jo myöhäistä - pölytystä ei enää tapahdu.
Nyt kun aamulla avautuva tyttökukka on bongattu, seuraavana tehtävänä on valita joko toisesta jättikurpitsan taimesta tai samasta taimesta kellertäväksi muuttuneet, seuraavana päivänä aukeavat poikakukat.
HUOM! Käytä vain yhden taimen poikakukkia jos haluat puhtaan risteytyksen. Samasta taimesta on hyvä käyttää useamman pojan siitepöly varmistamaan pölytys.
Poikakukat voi joko sitoa kiinni nupun yläosasta tai ottaa illalla maljakkoon jääkaappiin tai ikkunalaudalle. Jos näyttää että poikakukkia ei avaudu samaan aikaan tyttökukan kanssa, kerää pari päivää ja edellisenä päivänä avautuvat jääkaappiin talteen. Jääkaapin alhainen lämpötila hidastaa kukkien avautumista. Otat poikakukat aamulla esille avautumaan kun tyttökukka avautuu. Toinen vaihtoehto on että ajelet illalla hakemaan toiselta kasvattaja tarvittavia poikakukkia aamuksi valmiiksi.
Avautuva tyttökukka sidotaan kiinni nupun yläosasta narulla, nauhalla, langalla, nippusiteellä tai vaikkapa harson palasella. Ts mikä tahansa käy millä kukkanuput, tyttö ja pojat, pysyvät kiinni. Myös pyykkipojan avulla voi varmistaa ettei nuppu aukea vahingossa. Pääasia että kukka ei avaudu itsenäisesti vaan vain sinun toimesta.
Pölytys suoritetaan aikaisin aamulla, klo. 06-10 välillä. Aikaisella pölytyksellä pyritään varmistamaan onnistunut lopputulos. Klo 10 alkaa olemaan jo myöhäistä, varsinkin jos on lämpimät kelit.
Kuinka pölytetään?
Poikakukista otetaan kukan terälehdet pois, avataan tyttökukan sidos ja tupsutellaan poikakukilla emiötä tasaisesti joka puolelta. Pensseliä ei tarvitse käyttää. Kun siitepöly on tasaisesti levitetty, tyttökukka sidotaan uudestaan kiinni jottei pölyttävät hyönteiset pääse pilaamaan puhdasta risteytystä.
Tyttökukan suojauksen voi purkaa 24 tunnin kuluttua. Viimeistään 10 päivä kuluttua näet onko pölytys onnistunut vai ei. Jos se onnistui, kasvaa pallukka isommaksi ja isommaksi. Jos ei onnistunut, tyttökukan pallukka kasvaa kuitenkin jonkin verran mutta sitten lopettaa kasvunsa. Sen kiilto häviää ja se pehmenee. Jos näin tapahtuu, leikkaa pallukka pois kasvista. Huomioi että pöyttymätön hedelmä saattaa kasvaa jopa koripallon kokoiseksi ja sitten alkaa vasta näkymään ettei pölyttynyt.
Syy pölytyksen epäonnistumiseen voi olla liian vähäisessä siitepölymäärässä, pölytys on tehty aamulla liian myöhään tai pölytys on tehty liian kuumassa kelissä.
Jos pölytys tehdään +25 asteen ylittävinä aamuina, käy usein niin että kasvi myöhemmin abortoi hedelmän. Kun lämpötila on liian korkea pölytykseen on syytä viilentää tyttö- ja poikakukat.
Sen voi tehdä esimerkiksi siten että laittaa puutarhatuolin tyttökukan päälle, tuolin päälle useampi kerros harsoa hupuksi. Tuolin alle jäävään tilaan laitat myös poikakukat maljakossa, kylmäkallet tai jäädytetyt vesipullot ja lämpömittarin. Seuraa aamun lämpötilaa ja tee tämä riittävän ajoissa jotta pölytyksen ajankohta osuu oikeaan kohtaan. Kymmeneltä on jo myöhäistä tehdä rakennelmia. Katso ettei kylmäkallet palelluta kasvia, niin lähelle ei kannata laittaa. Kun tyttökukka on avautunut, lämpötila on alle +25, konttaat harsojen ja tuolin alle ja pölytät. Jätä rakennelma paikalleen iltaan asti kylmäkalleineen ja sitten voit purkaa koko komeuden pois.
Toinen syy epäonnistumiseen on että tyttökukkaan ei ole saatu tarpeeksi siitepölyä oikeaan paikkaan. Varaa siksi samasta yksilöstä useampi poikakukka. Voit kerätä poikakukan kohta avautuvia nuppuja jääkaappiin valmiiksi muutamalta päivä aiemmin valmiiksi. Kun tyttökukka näyttää illalla valmiilta aamulla avautuvaksi niin ota poikakukat myös lämpimään avautumaan.
Pölytystä seuraavana aamuna voit poistaa tyttökukan terälehdet. Kosteat lakastuneet terälehdet voivat mädäntyä emin päälle ja aiheuttavat vaurion.
Kuinka monta pölytän?
Kannattaa aina yrittää pölyttää useampi tyttökukka pääversoon, jotta varmasti saadaan aikaan onnistunut lopputulos. Hyvä olisi pölyttää vähintään kaksi tyttökukkaa kasvia kohti: se varsinainen pääversossa oleva ja sitten sille varalla oleva sivuversoon pölytetty tai jos pääversoon on tulossa toinenkin niin pölyttää mielummin sen.
Koskaan ei voi tietää mitä kauden aikana sattuu, joten on hyvä alkuun pitää varalla kahta kasvavaa hedelmää.
Pölytyksen jälkeen kannattaa merkitä ylös mitä taimea käytti pölyttäjänä sekä minä päivänä pölytys suoritettiin. Näin tulevan kurpitsan kasvua on helppo seurata.
Minkä pölytetyn tyttökukan jätän kasvamaan?
Emikukka muodostuu lohkoista (katso kuvat). 5 lohkoa on tavoiteltava mutta 6 lohkoa olisi superjuttu. Jos emikukassa on 4 lohkoa tulee kurpitsasta epämuodostunut ja hedelmä on epävakaa kasvatettava.
Lohkot ovat hedelmässä nähtävillä ja kasvaessaan neljälohkoinen vetäytyy mm napapäästä sisään. Kurpitsan muoto on tärkeä seikka kasvatuksessa. Hedelmä kasvaa niin kovaa vauhtia /vrk että kaikki hedelmän pinnassa olevat sisäänpäin olevat pinnat ovat herkkiä repeämille sisältä ulospäin. Kun tälläinen reikä on hedelmään tullut on kausi sitten siinä. Asiasta enemmän kohdassa hedelmän valinta ja kasvatus.
5 lohkoa
4 lohkoa
Epämuodostuneet lohkot