Huomioithan!
Ohjeet on suunnattu kilpakasvatukseen. Kotipuutarhurin, kaupasta ostetuille kurpitsan siemenille nämä ohjeet eivät ole kaikilta osin tarkoituksenmukaiset. Lannoituskin on jättien mukainen, ei siis noudata purkkien ja pussien taulukoita tavallisten hyötykasvien kasvatukseen tarkoitettuja määriä.
Jättikurpitsa, kurpitsa ja kurpitsa
Kurpitsat (Cucurbita) ovat sukulaisia kurkuille ja meloneille.
Kilpailuun hyväksytyt ovat Cucurbita pepo, Cucurbita moschata ja Cucurbita maxima.
Cucurbita pepo on kesäkurpitsa ja näille on omat sarjansa. Pepot pölyttyvät keskenään sekaisin, eli on syytä välttää koristekurpitsoiden sekoittumista kesäkurpitsoihin. Koristekurpitsat sisältävät kukurbitasiini-yhdistettä ja yhdiste aiheuttaa kesäkurpitsaan karvaan maun. Kukurbitasiinia sisältävää kurpitsaa ei pidä syödä.
Marrow eli jättikurpitsa, peltokurpitsa ja kesäkurpitsa ovat kaikki pepoja ja pölyttyvät keskenään. Jos nämä pääsevät pölyttymään ristiin, eivät seuraavana vuonna näistä siemenistä kasvatetut hedelmät ole kelvollisia kilpailuun omissa sarjoissaan - ne hylätään kilpailussa. Jokaisella pepolla on omassa sarjassaan tietyt kriteerit ja ne tulee täyttää. Ristiin pölyttyneet erottuvat kyllä.
Cucurbita moschata on myskikurpitsa. Ja näille on omat sarjansa.
Cucurbita maxima on jättikurpitsa eli talvikurpitsa. Kasvupaikkoja suunnitellessa on hyvä muistaa että pepot, moschatat ja maximat eivät risteydy kovin helposti keskenään.
Atlantic Giant (AG) on Cucurbita maxima-kurpitsalajike, jota on pitkään jalostettu koon perusteella ja niinpä kaikki jättikurpitsat ovat tätä lajiketta. Kaupasta ostetut jättikurpitsat eivät kasva jäteiksi, vaikka kuinka siementen ohjeessa asiasta mainitaan.
Jättien kilpailuluokat
Kilpailussa jätit jaotellaan kolmeen eri sarjaan - Keltainen, vihreä ja oranssi.
Keltainen ja oranssi ovat samassa sarjassa mutta oranssilla on oma Howard Dill palkinto (HD)
Keltaisen eri sävyiset kurpitsat kasvavat kaikkein suurimmaksi. Vihreiden ja oranssien kurpitsoiden painot jäävät pienemmäksi.
Keltainen värigeeni on vallitseva ja vihreä peittyvä. Keltaisen ja vihreän risteytyessä, kasvin siemenestä tuleva värimuunnos on keltainen ja näin ollen sillä ei ole mahdollista kilpailla vihreiden kurpitsoiden sarjassa. Jos kilpailija ilmoittaa tälläisen vihreiden sarjaan, se siirretään tuomarien toimesta keltaisten sarjaan.
Kasvattaakseen vihreän hedelmän on sekä kasvin, jossa kurpitsa on kasvanut, että pölyttävän kasvin oltava vihreitä. Eli siemenen äiti (emi) ja isä (hede) on oltava vihreitä kurpitsoita.
Jättikurpitsoissa on myös kiiltävän kaunis oranssiväri. Kuten vihreissä, saadakseen täysin oranssin kurpitsan on siemenen äiti ja isä oltava oranssit. Muussa tapauksessa se on keltainen ja sillä ei voi osallistua Howard Dill palkintoon (HD).
Pölytysasioista on paremmin pölytysosiossa ja kurpitsoiden tarkat väri-määritelmät löytyvät kilpailun säännöistä.
Siemenmerkinnät
Siemenistä käytetään vakiintunutta merkintätapaa.
Kun siemenen pussissa on merkintä;
1810.5 Stevens -10 (1161 Rodonis x 1421.5 Stelts)
Merkintä tarkoittaa:
Kurpitsan paino on 1810,5 lbs. Paino ilmoitetaan useimmiten paunoina ja Suomessa myös kiloina.
Kasvattajan nimi on Stevens ja -10 tarkoittaa sitä vuotta koska kurpitsa on kasvatettu.
Suluissa oleva merkintä tarkoittaa että kurpitsa on kasvatettu kasvissa jonka siemen on 1161 Rodonis ja pölytetty sellaisen kasvin siitepölyllä joka on kasvatettu siemenestä 1421.5 Stelts
Kun numeron perässä on * (esim Vincent-McGill 1236*) kyseessä on vihreä kurpitsa, josta käytetään nimitystä - Squash.
Oranssi kurpitsa merkitään HD tai vaihtoehtoisesti HDA, HDAW
Jos pölyttäjän paikalla lukee "Open" ei pölyttäjää tiedetä. Pölytys on tapahtunut kontrolloimattomana hyönteisten toimesta. Tälläiset "Open" siemenistä voi tulla mitä vain. Jos tähtää johonkin tiettyyn väriin - keltainen, vihreä tai oranssi, niin "Open"-merkinnällä olevia siemeniä ei kilpailuun kannata valita.
DMG - merkintä tarkoittaa että kurpitsa on vioittunut, eli kurpitsa on punnittu mutta ei ole hyväksytty kilpailuun jonkin vian, esim pehmeän kohdan tai halkeaman takia. Jos pölytys on ollut suljettu ei DMG-merkintä haittaa.
EST - merkintä on arvio, eli paino perustuu OTT-taulukon mukaiseen mittaustulokseen. EST-merkintä ei haittaa, jos pölytys on suoritettu suljetusti.
Jättikurpitsoiden sukutauluja voi etsiä internetistä. Hakukoneeseen vaikka tuo ylläoleva esimerkki 1810.5 Stevens -10 niin alkaa löytyä tietoa. Sitten voikin uppoutua tuntikausiksi seuraamaan mitä tuo siemen on tuottanut jälkeläisilleen painoja tai miten on aiemmin kasvanut.
Mistä siemenet
Monissa kaupasta saatavissa kurpitsan siemeniä sisältävissä pusseissa lupaillaan suuria, jopa satojen kilojen tuloksia. Käytännössä näin ei käy, ei vaikka pussissa olisi hieno kuva ja lajiksi olisi mainittu Atlantic Giant (AG).
Kaupalliset siemenet ovat pölyttyneet vapaasti hyönteisten toimesta ja niillä ei ole todennettua sukutaulua, josta selviää mistä yhdistelmästä ne on. Voivat olla siis mistä tahansa tai ne voivat olla jotain tiettyä lajiketta mutta jätin geenejä niissä ei ole.
Jotkut siemenkaupat USAssa myyvät siemeniä, joissa on yksilöity siemenen alkuperämerkintä (kts yllä) mutta oikeita jättejä ne eivät ole. Huomioithan että kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa kasvien ja siementen tuontia Euroopan ulkopuolelta. Tämä tulee ottaa huomioon jos on hankkimassa jättikurpitsan siemeniä Euroopan ulkopuolelta.
Suomessa ainoa tapa saada hyvä siemen on liittyä Suomen Jättikasvisyhdistykseen.
Toinen mahdollisuus saada laadukkaita siemeniä on liittyä Euroopan kasvattajien yhdistykseen (egvga).
Jäsenyyksiin liittyy aina siemenpaketti, joka sisältääkin sitten potentiaaliltaan hyviä siemeniä lähes poikkeuksetta.
Voi myös liittyä Euroopan ulkopuolisiin kasvattajien kerhoihin mutta pitää muistaa että kasvinterveyslainsäädäntö rajoittaa siementen tuontia Euroopan alueelle, siemenkirjeet jäävät tulliin.
Harrastajat käyvät keskenään paljon vaihtokauppaa ja useat kasvattajat antavatkin siemeniä pyydettäessä. Lisäksi talven mittaan pidetään lukuisia online- huutokauppoja, joista on mahdollisuus ostaa lähes mikä siemen tahansa Euroopan alueelta. Huutokauppaa käydään http://www.bigpumpkins.com/ chat-alustalla ja toiminta on kuin minkä muun netissä käytävän huutokaupan. Se, joka tarjoaa eniten saa siemenen. Parhaimpien siementen hinnat nousevat useampaan sataan euroon/kpl. Ja ME-tuloksen siemen jopa tuhanteen euroon/kpl
Huutokauppoissa pitää muistaa taas tämä kasvinterveyslainsäädäntö eli Euroopan ulkopuolisista maista ei voi huudella. Valitse siis Euroopan alueella olevat huutokaupat.
Idätys
Kurpitsan taimen alkuun saattamiseen kannattaa käyttää hieman enemmän energiaa kuin vain laittaa se multaan.
Käyntiinlähtö varmistetaan idättämällä siemen. Tähän on lukuisia menetelmiä mutta seuraavassa on kuvattuna yksi helppo ja paljon käytetty:
Kuva: viilaamaton siemen
Hio/viilaa kynsiviilalla tai hiomapaperilla siemenen reunaa, jotta sen kyky imeä kosteutta paranisi. "Terävää" kärkeä ei saa viilata. Jättikurpitsan siemen on iso ja vahvakuorinen. Hiominen ohentaa siemenen kuoren reunoja, jotta kosteus pääsee paremmin siemeneen ja käynnistää itämisen. Toinen tarkoitus viilaamisella on että sirkkalehdet pääsevät vahvasta kuoresta ulos.
Kuva: viilattu siemen (varo kärkeä)
Jos siemen on hiukan heikosti valmistunut niin sirkkalehdet eivät jaksa ponnistaa ulos. Kun menet auttamaan ja yrität poistaa kuorta niin itu menee hyvin herkästi poikki. Älä siis koske kuoreen vaan valmistele kuoren reunat ohuemmaksi ennen idätystä.
Kun olet viilannut reunat, laita siemen likoamaan 2 tunniksi astiaan, jossa on n. +30 C vettä. Pidä astia paikassa jossa lämpötila pysyy vähintään 25 asteessa.
Ota talouspaperia, taittele, kastele lämpimällä (30-40 C) vedellä märäksi, sitten purista siitä nyrkissä vedet pois ja oio talouspaperi.
Laita paperi minigrip-pussiin ja siemen talouspaperin päälle.
Jätä pussiin ilmaa sisään, sulje ja sitten laitat johonkin tasaisen lämpimään paikkaan (lattialämmitys, pannuhuone tai puutarhakaupasta saatava idätysalusta on varmin). Mittaa idätysalustan lämpötila, ettei ole liian kuuma. Tällöin pitää jättää idätyspussin ja lämpöalustan väliin rako.
Itämisen kannalta on erittäin tärkeää että lämpötila on riittävä, optimi 28-32 asteessa. Riittävä lämpö takaa varmemman ja nopeamman itämisen. Liian lämpimässä siemen paistuu. Muista myös joka päivä avata pussia.
Yleensä 20 tunnin - 3 vuorokauden kuluessa pilkistää terävästä päästä valkoinen juuren pää, eli itäminen on tapahtunut.
Kun idätät useita siemeniä kerralla kannattaa kiinnittää huomiota siemenien merkintään, niin että myöhemmin tiedät mikä oli mikäkin siemen.
Kuva: itänyt siemen, "juuri pilkottaa"
Istutus ruukkuun
Kun juuri pilkottaa siemenestä ei ole mikään kiire laittaa kurpitsaa multaan. Voit hyvin antaa juurten kasvaa pidemmäksi. Jopa siihen asti että siemenen kuori alkaa ratketa auki. Tässä kohtaa on hyvä ryhtyä viimeistään istutus hommiin.
Ruukun valinta
Ruukku tulee olla heti alussa suuri, sillä kurpitsan juuret kasvavat vauhdilla. On myös syytä valita sellainen ruukku jonka saa "purettua" taimen ympäriltä pois koskematta juuriin istutusvaiheessa. mm Ilmaruukku (Airpot) on hyvä purettavissa oleva ruukku tai voit nikkaroida itse jonkinlaisen ison "ruukun", minkä saa purettua.
Ruukkuun tavallista multaa, joka on jo lämmennyt sisätiloissa ja sopivan kosteaa (ei märkää).
Tee juurelle tikulla sopiva kolo ja laita juuret varovasti koloon, siten että siemenen yläosa tulee mullan pinnalle. Peittele siemen kevyesti kostealla paperilla tai muovin palalla, että kuori pysyy kosteana. Kuivunut kuori saattaa aiheuttaa hankaluuksia sirkkalehtien vapautumiseen siemenkuoresta. Kastele multa hiukan ja laita lämpimään paikkaan.
Taimikasvatus on kuitenkin aloitettava huhtikuun puolessavälissä, kun tähdätään pölytykseen ennen juhannusta. 2 viikkoa itämisestä - ulos istutukseen on hyvä peukalosääntö mutta aina ei päästä istuttamaan ulos toukokuun alussa. Jos taimi joutuu olemaan ruukussa kauemmin kuin 2 viikkoa, sen juuret täyttävät ruukun, kiertäen ruukun reunoja ympäri. Kasvuunlähtö ulos istutuksen jälkeen hidastuu, kun näitä kierteisiä juuria suoristetaan. Siksi ruukku tulee olla valmiiksi ylisuuri.
Toisaalta, mitä suurempi taimi, sitä vaikeampi on siirtää iso taimi ulos ja sitä suurempi shokki ulosistutus sille on. Tämä idätys- ja ruukkukasvuvaihe lannoituksineen ja kasvivaloineen on se, jota voi ja kannattaakin harjoitella "tusinasiemenillä". Sillä varmistaa sen, että kun on aika idättää ne kallisarvoiset kisasiemenet, on homma hallussa.
Kahdessa viikossa kurpitsa kasvattaa suuren juuriston. Pienessä ruukussa juuret kiertävät kuvassa näkyvällä tavalla, joka ei edesauta ulosistutuksen jälkeistä kasvuunlähtöä.
Valo
Kun olet laittanut itäneen siemenen suureen "ruukkuun" on aika laittaa kasvivalot. Kurpitsa tarvitsee paljon valoa ja valotusaika noin 10-14 tuntia vuorokaudessa. Huomioithan, että kurpitsa tarvitsee vähintään 6h yölevon, joten ajastin on aika kätevä. Valolla, lannoituksella ja tilan lämpötilalla hallitset kasvavaa kurpitsaa. Vähäisestä valosta kärsivä kurpitsa kasvaa honteloa pituutta ja se ei ole tarkoituksenukaista. Kurpitsan taimen tulee olla tummanvihreä ja tanakka.
Idätyksen voi tehdä myös myöhemminkin mutta tällöin et pääse pölyttämään kesäkuun alussa ja hedelmän kasvusta jää pois monta viikkoa.