KURKKU (Cucumis sativus)
Yleistä
Kurkku on trooppinen kasvi, joka on sukua melonille ja kurpitsalle. Kisoissa kurkuiksi hyväksytään vain Cucumis sativus -laji.
Kurkun kilpailusarjat ovat erikseen pituudessa ja painossa. Samalla kurkulla voi osallistua molempiin luokkiin.
Kurkuista on pölytetty tarkoituksellisesti painavat kurkut ristiin ja taas pitkät kurkut ristiin. Näin kurkut ovat osittain geneettisesti eriytyneet selvästi pitkiksi tai painavaksi. Harrastajien kesken liikkuu jättikurkkujen siemeniä, joilla ei vielä ole selvää luokkaa, painoa tai pituutta. Näillä voi hyvin kasvattaa ja kilpailla, mutta jos kilpailija haluaa, jotain on tehtävä. Tarkemmin pölytys-osassa.
Pitkä kurkku kasvaa enemmän pituutta kuin paksuutta. Pitkä kurkku on ympärysmitaltaan myös hoikempi. Painava kurkku kasvaa ympärysmitaltaan paksummaksi, pituutta siihen ei tule niin paljoa.
Kurkku pitää lämpimästä ja auringosta, joten kasvihuone on paras paikka. Kasvi menee pieneen tilaan ja on helppo, kun kasvutekijät on sille sopivat.
Jättikurkut ovat syötäviä, mikäli niissä ei maistu kitkeryys. Kukurbitasiini on kaupan kasvihuonekurkuista jalostettu pois, jättikurkuista ei.
Kasvualusta
Kurkun juuristo on suhteellisen heikko verrattuna versostoon. Jotta juuristo toimisi hyvin, on kasvualustan oltava hyvin lannoitettu, kuohkea, mielellään orgaanista ainetta sisältävä, runsasmultainen, hyvin vettä ja ravinteita pidättävä ja kalkittu, pH noin 6,5–7,5.
Kasvualustassa on hyvä käyttää ladattua biohiiltä ja bokashia, mikäli näihin on mahdollisuus.
Idätys
Kurkku on on hyvä kylvää huhtikuun alkupuolella. Idätyksestä kukintaan menee noin 60 päivää.
Kurkun siementen merkinnässä ensin on tulos – paino tai pituus tai molemmat – kasvattaja, vuosi ja sulkeissa, mistä siemenestä kurkku on kasvatettu ja millä pölytetty. Kiinnitä tähän kohtaan huomiota ja jatka miettimistä pölytys osassa.
Idätys tapoja on kaksi: idätysmatolla tai suoraan multaan.
Idätysmatto
Kun idätetään matolla, niin siemen laitetaan kostean paperin väliin, muovipussiin ja lämpimän maton päälle. Tarkista idätysmaton lämpötila, ettei ole liian kuuma. Nosta jollakin keinolla idätettävä pussi irti matosta riittävälle etäisyydelle ja tarkista lämpö. Kurkku itää muutamassa päivässä.
Multaan
Kylvä kurkun siemen kosteaan multaan johon on sekoitettu vermikuliittia. Itävyys kärsii märkään ja kylmään multaan kylvettäessä. Voit myös käyttää ammattipuutarhureille tarkoitettuja taimi-, ruukku- tai amppeliseoksia.
Kylvä yksi siemen ruukkua kohti. Kylvösyvyys noin sentti. Siemen itää 5–10 päivässä, noin 20 asteessa.
Esikasvatus
Kurkun esikasvatusaika on noin 2–4 viikkoa. Kurkun taimen tulee olla tumman vihreä ja tanakka. Riittävä valotus ja lannoitus on tarpeellista, ettei taimi kasva honteloa pituutta. Ruukku olisi hyvä olla heti melko iso, ettei juuria tarvitsisi aukoa kovin paljoa istutuksen yhteydessä.
Istutus kasvupaikalle
Istuta taimi kasvihuoneeseen heti, kun kasvihuone ja kasvualusta on riittävän lämmin, eikä paleltumisen vaaraa enää ole. Pienemmät taimet kestävät siirron paremmin kuin kauemmin ruukussa kasvaneet. Mitä suuremmat kurkun taimet ovat, sitä herkemmin ne kärsivät istutuksesta. Mitä pienempi esikasvatusruukku on ollut ja mitä enemmän joudut avaamaan kierteisiä juuria - sitä enemmän kasvi juroo. Voit istuttaa kurkun hiukan syvempään kuin mitä esikasvatuksessa taimi on ollut.
Valitse lopullinen kasvupaikka siten, ettei se ole ensimmäisenä varjostamassa muita kasveja. Kurkku on köynnös, se tekee suuret lehdet ja se nousee itsekin kasvupaikaltaan tarvitsemaansa valoon. Varjopaikka ei myöskään ole hyvä, joten valitse sopiva kohta täyden auringon ja varjon väliltä.
Katso, että kurkulle on vapaata tilaa kasvaa ylöspäin. Laita istutuksen yhteydessä kaksoisnaru tai säleikkö kurkun kärhöile tarttua kiinni ja kasvattaa pääversoa. Parasta on tukea se heti kaksoisnarujen lenkkeihin tai muuten niin, että versosto pysyy ylhäällä hedelmien kehittyessä. Huomioi myös, että kasvustosta roikkuva kurkku ei kestä heilumista. Laita kasvi niin että pystyt hoitamaan kasvustoa koko matkalta, myös ylhäältä.
Versojen hoito
Kurkun versot noudattavat samaa kaavaa kuin kurpitsoiden versot. Versossa on lehti ja lehtihangasta lähtee kärhö, juuri, kukka ja verso. Versot muodostavat pääverson ja siitä lähtevät sivuversot ja sivuversoista sivuversot.
Kurkun juuristo on melko pieni. Istutuksen jälkeen on hyvä kasvattaa kurkulle pääversoa ja laskea se mullan pinnalle juurtumaan vielä muutamasta lehtihangasta. Näin saat lisää pinta-alaa juuristoon, kuin pelkästään alunperin olleet juuret. Ota pääversosta pois sivuversot ja kukat.Tämän jälkeen ohjaa pääverso kasvamaan ylöspäin, joko säleikköön tai tue narulla ylös.
Kurkku tarraa annettuun tukeen kiinn, asettaen lehdet itselleen sopivasti. Ohjaa pääversoa kasvamaan sinne, minne haluat kurkun kasvavan. Kurkun pääverson kasvu on melko reipasta ja aina ei kasvattajan ja kurkun halut osu yksiin. Kiinnitä pääverso siihen suuntaan, minne haluat verson kasvavan, ennen kuin kurkku kiinnittyy kärhöillään jonnekin muualle.
Poista pääversosta kaikki sivuversot koko pääverson matkalta, ja kasvata vain pääversoa. Pölyttymisen jälkeen poista myös kaikki kukka-aihiot, jotta kurkku keskittyy hedelmän kasvattamiseen.
Pölytys
Kurkun lajikkeista löytyy partenokarppisia ja ei-partenokarppisia lajikkeita. Partenokarppinen tarkoittaa sitä, että kasvi ei muodosta hedekukkia ollenkaan, tulee vain tyttökukkia eli se on itsepölytteinen.
Jättikurkut eivät ole partenokarppisia. Jättimäisissä kurkuissa, samassa yksilössä, on emi- ja hedekukat. Jättikurkut tulee siis aina pölyttää, tämä pitää kasvatuksessa huomioida.
Mikäli haluat välttyä jättikurkkujen kukkien sulkemiselta, valitse muut kasvihuoneeseen tulevat kurkut partenokarppisina. Mikäli lähellä on muita Cucumis sativus -lajeja, jotka eivät ole partenokarppisia, on pölytys suoritettava suljetusti. Ristiinpölyttyminen jonkin pienemmän kurkun kanssa ei ole suotavaa. Tälläisia siemeniä ei tule jakaa eteenpäin jättikasvisharrastajien kesken.
Mikäli tahdot tehdä suunniteltuja ristiinpölytyksiä vaikkapa kahden eri painavan kurkun kanssa, valitse niille oma paikkansa ja laita taas toisaalle pitkät kurkut.
Ensimmäiset tyttökukat tulevat idätyksestä parissa kuukaudessa. Kirjaa pölytys ylös, mikä yksilön hedekukkia olet käyttänyt. Merkintä on oleellinen tieto, jos kurkun siemenet tulevat muiden jättikasviskasvattajien käyttöön. Suurten jättikurkkujen siemenet ovat haluttuja, sillä suurestakaan kurkusta ei välttämättä tule paljon siemeniä.
Poikakukat versossa alempana, tyttökukka ylempänä
Poikakukat ilmaantuvat pääversoon ensin. Tunnistat poikakukat siitä, että kukkapohjan alla ei ole kurkun alkua. Tyttökukat tulevat myöhemmin ja niillä on selvästi näkyvillä oleva kurkun aihio.
Pölytys
Pölytys tapahtuu siten, että ota poikakukista terälehdet pois ja pyöritä emin ympärillä varovasti, tai käytä vaihtoehtoisesti sivellintä. Valitse yhden yksilön poikakukkia useampi. Voit pölyttää kasvin omilla poikakukilla, mutta hyvä olisi pölyttää ristiin eri yksilön kukilla, vaikka olisi alunperin samasta kurkusta.
Tyttökukka
Tyttökukat ovat kauan auki, jopa seuraavaan päivään. Voit pölyttää samaa tyttökukkaa aamulla, päivällä, illalla ja mahdollisesti vielä seuraavana päivänäkin.
Mikäli lähellä on muita mahdollisia C. sativus -lajeja, sulje kaikki pölytykseen käytettävät kukat (tyttö- ja poikakukat) ajoissa, ennen avautumista. Sulje tyttökukka myös pölytyksen jälkeen ristiin pölyttymisvaaran vuoksi. Mikäli lähellä ei ole mitään muita kurkkuja, tai ne ovat partenokarppisia, ei sulkemista tarvitse tehdä.
Pölytä pääversoon useampi tyttökukka, mutta jätä kasvamaan vain yksi.
Hedelmän kasvatus
Yhdessä kasvissa voi kasvattaa 1–3 kurkkua samanaikaisesti. Tällöin niistä mistään ei tule erityisesti ennätystulosta. Jos tahdot ison, jätä vain yksi.
Pölytyksen jälkeen kurkun alku lähtee kasvamaan ripeästi. Jos pölytystä ei ole tapahtunut, alku lähtee kellastumaan ja sen voi nyppäistä pois.
Valitse pitkästä kurkusta pitkä, kapea ja suora kurkun alku. Painavasta pitkä, suora ja paksu alku. Jos on useampi pölytys samaan yksilöön niin valitse se, mikä kasvaa parhaiten.
Vaikka pitkä kurkku ei ole niin painava ja kurkku pitää tehokkaasti kiinni kärhöillä, on kasvun edetessä varmistettava kurkku paremmin kiinni. Tuenta pitää ehdottomasti laittaa, varsinkin jos kasvattaa kurkkua roikottamalla. Sidos laitetaan kurkun kantaan tai versosta kannan vierestä telineeseen.
Kurkun tuenta
Pitkän tai painavan kurkun kasvuasennolla ei ole merkitystä. Sillä on merkitystä, että kurkku kasvaa suorassa joko roikkumalla tai vinolla alustalla. Vääntynyt kurkku ei kasvaessaan enää oikene. Käytä mielikuvitusta ratkoessa alustan ongelmaa.
Alusta kurkulle
Kastelu
Kasvualusta on kasvihuoneessa yleensä rajattu ja tämä saattaa aiheuttaa ongelmia kurkun kasteluun. Mullan tulisi olla koko ajan kosteaa, mutta ei liian märkä.
Suurimmillaan vedentarve on hedelmän kasvatusvaiheessa. Kasvualusta pidetään tasaisen kosteana kastelemalla multa taimien ympäriltä melko laajalta alueelta. Kastelu on suoritettava siltä alueelta missä juuret on ja kauempaakin. Kastelulla houkutellaan kasvia levittämään juuria pidemmälle.
Veden puutteessa hedelmä jää pieneksi ja puute aiheuttaa myös kurkun karvaisuutta. Kasteluun suositellaan lämmintä vettä, kylmä vesi haittaa kasvua. Helteellä kurkut kastellaan mullan kuivumisen mukaan.
Lannoitus
Kurkun taimi tulee olla esikasvatusvaiheessa tummanvihreä ja tanakka. Tässä vaiheessa typpilannoitus on tarpeen. Lähempänä haluttua kukintaa muutetaan lannoitusta kukintaa tukevaksi. Ja taas hedelmän kasvatusvaiheessa hedelmän kasvua tukevaksi.
Käytännössä tämä tarkoittaa esikasvatuksessa typpilannoitusta. Kukintaan fosforin osuutta nostetaan ja typen määrää lasketaan. Hedelmän kasvatukseen nostetaan kaliumin määrää ja lasketaan fosforin määrää. Typpilannoitusta annetaan tarpeen mukaan.
Kurkku tarvitsee hedelmän kasvuvaiheessa paljon kaliumia ja runsas kalium aiheuttaa mangnesiumin puutosta. Pidä magnesiumlannoituksesta huoli, jottei tule puutosta. Tarkkaile lehdistön väriä ja verson kärkeä.
Liiallinen lannoitus ei kuitenkaan ole hyväksi. Lannoituksen suhteet voivat mennä pieleen ja se vaikuttaa kurkun kasvuun. Miedompi, tasainen lannoitus on kurkulle parempi. Lannoitus on riippuvainen myös kasvualustan laadusta.
Ongelmat
Kurkun lehdistö on herkkä vihannespunkille. Tähän vaikuttaa kasvihuoneen tuuletus, ilmankosteus, lämpötila, kasvualustan kuivuus jne. Poista punkkiset lehdet ja käytä biologista torjunta. Huolehdi kasvihuoneen ilmanvaihdosta ja siitä, ettei kasvi kärsi kuivuudesta.
Härmä on myös kurkun lehdistön ongelmana loppukesästä. Poista vioittuneet lehdet ja karsi kasvustoa, jotta ilma kiertää lehtien ja kasvustojen välissä.
Hedelmän irroitus
Kurkun hedelmä kasvaa parisen kuukautta, riippuen siitä kasvattaako painavaa vai pitkää. Painavat kurkut voi ottaa kasvustosta aiemmin pois ja laittaa yhdistyksen omatoimimittaukseen sääntöjen mukaisesti. Pitkistä kurkuista voi tiristää viimeisetkin millit pituuteen, mutta hedelmä on otettava kasvustosta pois ennen kuin hedelmä alkaa mennä löysäksi.
Jättikurkut kasvatetaan siis kypsäksi asti, ne saavat olla keltaisia. Kaupasta ostettavat kurkut ovat ”raakoja” ja keskenkasvuisia.
Kurkut saavat olla kasvustossa niin kauan kuin väri alkaa muuttua vihreästä keltaiseksi. Painava kurkku on painavimmillaan tässä vaiheessa.
Pitkä kurkku saa mennä ihan keltaiseksi. Kun kurkussa alkaa olemaan rusehtavaa on aika kiireesti ottaa pois. Kokeile kurkun pintaa, ettei ole pehmeä. Ruskeat kohdat ottavat vaurion nopeasti ja se ei enää tämän jälkeen ole sääntöjen mukainen.
Vasemmalla - keltaiseksi mennyt kurkku
Keskellä - painavaksi kurkuksi hyvä väri ottaa punnitukseen
Oikealla - ylimennyt ja vioittunut kurkku
Siementen valmistuminen ja kuivaus
Kurkuilla ei ole mitään kiirettä purkaa siemeniä pois. Jätä kurkku huoneenlämpöön valmistamaan siemenet.
Voit pitää kurkkua siihen asti, kun tulee homeista reikää pintaan. Poistaessa siemeniä halkaise kurkku pitkittäin ja ota sopivia paloja käsittelyyn. Siemenet sijaitsevat onkaloissa kurkun reunoilla. Kaiva sormilla siemenet esiin siivilään.
Pese siemenet pyörittämällä siivilää vasten hedelmäliha irti siemenistä. Kun ne ovat puhtaita, laita siemenet vesiastiaan. Ota pinnalle nousevat siemenet erikseen omaan paikkaansa kuivumaan ja pohjalle menneet siemenet eri paikkaan.
Laita siemenet ilmavasti leivinpaperin päälle kuivumaan. Irrota siemenet paperista ja vaihda kuiva paperi alle ja jatka kuivaamista noin neljä viikkoa.
Lajittele siemenet. Pohjaan menneet siemenet ovat varmasti hyviä ja itämiskelpoisia. Pinnalle jääneissä siemenissä on itämiskykyisiä, tyhjiä ja vajaasti kehittyneitä siemeniä. Lajittele pinnalla olleet siemenet ja poista huonot. Kirjaa siementen tietoihin paino/pituus, kasvattaja, vuosi ja mistä yhdistelmästä siemenet on. Kirjaa myös itsellesi tiedoksi ovatko siemenet olleet kelluvia.