JÄTTISIPULI (Allium cepa)
Jättisipuli on Britannian suosituin kilpailtu jättikasvis ja tulokset sen mukaisia. Syksyllä 2023 syntyi uusi maailmanennätys, 8,97 kg Guernseyn saarella Gareth Griffiniltä.
Lähde BBC
Sipulin siemenet eivät säily kauan, joten ainakin joka toinen vuosi kannattaa hankkia uudet. Hyviä siemeniä saa lähinnä vain suoraan kasvattajilta, mutta kyllä kaupallisillakin lajikkeilla pääsee hyvin alkuun.
Kelsae Sweet Giant -lajikkeesta on kasvatettu yli 6,8 kg painoinen yksilö. Hyvissä kasvuolosuhteissa esimerkiksi lajikkeet Beacon, Bunton’s Showstopper, Exhibition, Mammoth ja Ailsa Craig ovat hyviä sekä kilpailumielessä että kotikeittiössä. Jakosipuleita ei kisoissa hyväksytä, sipulin tulee olla yhtä sipulia, josta lähtee yksi varsi.
Kylvö ja alkukasvatus
Jättisipuli kannattaa kylvää jo tammi–helmikuussa koska sen kasvuaika on pitkä. Britanniassa se kylvetään jo edellisenä syksynä, mutta silloin pitää olla valmis tarjoamaan sille hyvät olot läpi talven.
Kylvä siemenet hyvään, kuohkeaan kylvömultaan ja peitä ne ohuella multakerroksella. Kostuta ja peitä kylvös muovilla/lasilla, jotta kosteus säilyy.
Idätä siemenet viileässä, 13–16 lämpöasteessa, jolloin itäminen kestää 1–2 viikkoa. Lämpimämmässä paikassa itäminen voi olla heikkoa.
Siirrä taimet varovasti omiin ruukkuihinsa vahvempaan multaan, kun ne ovat parisenttisiä. Ole varovainen pieniä taimia käsitellessäsi, ne vahingoittuvat helposti. Koulimisvaiheelta vältyt, jos kylvät siemenet alun perin pikkupotteihin, siemen per potti.
Taimikasvatus
Taimikasvatusvaiheessa on olennaista, että sipuli ei kärsi missään vaiheessa kuivuudesta, ravinteiden puutteesta, liian kylmästä tai kuumasta tai valon puutteesta. Muuten taimen kasvu hyytyy helposti. Taimikasvatusvaiheessa päivän pituudeksi riittää 10–12 tuntia, sillä silloin taimi tekee enemmän vihreitä lehtiä, eikä turhaan ala tehdä sipulia liian aikaisin. Mitä enemmän saat taimeen lehtiä, sitä suurempi sipulista on mahdollisuus tulla. Yksi lehti = yksi ”kerros” sipulia.
Optimilämpötila on noin14–18 astetta. Vältä liikaa märkyyttä ja kastele taimia vain tarvittaessa. Pidä huolta riittävästä tuuletuksesta, liika kosteus altistaa taudeille.
Ruukuta varovasti uuteen, suurempaan ruukkuun kasvun edetessä. Sipulin, niin kuin muidenkin yksisirkkaisten kasvien juuret, ovat huonoja uusiutumaan. Ruukun on hyvä olla syvä malliltaan. Kasvatusmullan tulee olla ilmavaa, mutta kuitenkin vettä pidättävää ja ravinteikasta. Anna ravinteita aluksi maltillisesti, ja lisää kasvun edistyessä.
Kasvavia lehtiä on hyvä tukea pystyyn löyhästi, esimerkiksi tukikepeillä, joissa on renkaita. Tärkeintä on, ettei taimen ”niska” pääse missään vaiheessa taittumaan.
Lähde Giant vegetable community Facebookissa
Istutus ulos
Karaise taimet kunnolla ennen lopullista ulos istutusta ja ajankohdasta riippuen kasvata niitä suojan alla alkuun. Taimien istutusväli on noin 30 cm, riviväli 40 cm. Ole tarkka istutussyvyyden kanssa, liian syvään istutettaessa sipuliosaa ei muodostu lainkaan tai siitä tulee liian soikea.
Taimien suojaaminen harsolla, kasvatustunnelilla tai vastaavalla ensimmäisten 2–3 viikon ajan istutuksesta on suositeltavaa.
Ihanteellinen kasvumaa
Kasvualusta ei saa olla tiivis, eikä saa kerätä märkyyttä. Kohopenkki tai lava voi olla hyvä ratkaisu jättisipulin kasvatukseen, jos maaperä ei ole ihanteellinen. Jos mahdollista, valmistele kasvupaikka jo edellisenä syksynä. Kunnostustyö on tehtävä ennen kuin maa ehtii vettyä. Syksykunnostus antaa aikaa maalle tasaantua ja talvella routa murentaa sen rakennetta suotuisaan suuntaan.
Kaiva maata n. 45 cm syvälle ja möyhennä sen pohja. Lisää tarpeen mukaan esimerkiksi hiekkaa, eloperäistä ainesta ja reilusti hyvin kompostoitunutta lantaa ja sekoita. Muotoile tästä noin 10 senttiä maanpinnan yläpuolelle nouseva istutusalusta. On olennaista, että laitat lantaa kasvupenkin yläosaan noin 10 sentin syvyyteen, jotta jättisipulin juuret osuvat siihen kasvun alkuvaiheessa.
Keväällä muokkaa tämän tekemäsi kasvupaikan pinta ja lisää siihen esimerkiksi kalkittua merilevää. Sipulit viihtyvät maassa, jonka pH on 6–7,5. Kasvupaikan maan voi lämmittää ennen sipulien istutusta peittämällä sen harsolla tai muovilla, ja alkuvaiheessa harsolla voi myös suojata istutettuja taimia.
Hyvin perustetussa penkissä runsas lannoittaminen ei ole enää tarpeen. Se voi olla jopa haitaksi, kun maaperäeliöiden olot heikkenevät, ja niiden ”palvelut” kasville huononevat.
Tasainen kosteus
Kitke rikkaruohot säännöllisesti. Huolehdi kattein kosteuden säilymisestä. Kastele kunnolla aina tarpeen mukaan, kuivuus voi saada kasvun pysähtymään ennen aikojaan.
Jättisipulia voivat vaivata samat tuholaiset ja taudit kuin tavallista sipulia. Yksi pahimmista on sipulikärpänen, jota voi yrittää torjua jätiltä kasvattamalla vieressä tavallista sipulia, ja toivoa, että ne kiinnostavat enemmän. Myös tiheä hyönteisverkko voi auttaa.
Joskus varsiin voi tulla ripsiäisiä, jotka imevät nesteitä ja haittaavat näin kasvua.
Kosteissa oloissa harmaahome voi vaivata sipulia. Myös monia maalevintäisiä tauteja on, kuten erilaiset Fusarium-sienet. Siksi sipulin sukuisia kasveja tulisi viljellä korkeintaan neljän vuoden välein samalla paikalla. Hyvin toimiva, eloperäistä ainesta ja kompostia sisältävä maa torjuu tauteja jonkin verran.
Korjuu syyskesällä
Jättisipulit valmistuvat elo–syyskuussa riippuen säistä ja yksittäisistä vaihteluista. Sipuli on valmis, kun sen varret muuttuvat keltaisiksi ja alkavat kaatua. Jätä sipulit tämän jälkeen maahan vielä pariksi viikoksi ennen kuin nostat ne ylös.
Nosta sipulit maasta kuivana päivänä. Nostamisen jälkeen sipulit täytyy kuivattaa. Laita sipuli kuivumaan esim. katokseen, jossa on hyvä ilmanvaihto ja auringonvaloa. Kotitalouskäyttöön tulevia sipuleita kuivatetaan n. 2 viikkoa, sitten varastoidaan viileässä ja kuivassa paikassa. Jos johonkin sipuleista on kehittynyt kova kaula, käytä sellaiset heti ensimmäiseksi koska ne eivät säily hyvin ja ovat alttiita mädäntymiselle.
Kilpailuun vietävästä sipulista poikkaise varsi ensimmäisen vihreän lehden liitoskohdasta tai sen alapuolelta ja leikkaa pois juuret sekä poista mahdolliset rikkinäiset/pilaantuneet kuoret. Juuria poistettaessa varo vahingoittamasta sipulin tyveä, jotta sipulin uudelleenistutus siemeniä varten onnistuu. Pyyhi sipulista multa pois kostealla liinalla.
Keuda Saaren Tarhurien pellolla kasvaneita jättisipuleita 2023, Elina Vuori
JÄTTISIPULIN KASVATUSVINKKEJÄ, PETER GLAZEBROOK, moninkertainen Britannian mestari
Jättisipuleita kasvattavasta kannasta valituilla siemenillä on potentiaalia kasvaa suuriksi, mutta nekin tarvitsevat kuitenkin oikeat kasvatusmetodit ja olosuhteet.
Jättisipuli tarvitsee pitkän kasvukauden. Tämä on mahdollista vain lisävalaistuksen/lämmityksen avulla. Jos siemenet kylvetään marraskuussa, tarvitaan kasvatuspaikaksi lämmitetty kasvi- tai kasvatushuone tai vastaava, jossa lämpötila minimissään +8 astetta, sekä tarkoituksenmukainen lisävalaistus läpi talven.
Moni kasvattaja valitsee kylvöajaksi joulukuun lopun, koska itämisen jälkeen päivät ovat taas jo pitenemässä. Lämmitetyn kasvihuoneen ja tarvittavan suojauksen ja valaistuksen avulla on mahdollista kasvattaa yli kolmen kilon painoinen sipuli. Jopa suurempikin aloittamalla taimikasvatus antamalla taimelle 6 viikon ajan lisävaloa vuorokauden ympäri. Pienet taimet vaihdetaan säännöllisesti kasvamaan isompiin ruukkuihin.
Sipulit kasvavat parhaiten, jos taimet istutetaan ulos suojan alle varhain keväällä aurinkoiseen paikkaan, jossa ne voivat kasvaa loppukesän sadonkorjuuseen saakka. Paras suojarakenne on sellainen, jossa hyvä tuuletus onnistuu kuumalla säällä, kuten muovitunneli tai iso kasvihuone. Sipulin taimet vaativat minimissään +12 asteisen maan.
Istutuspaikan mullan tulee olla korkealuokkaista. Jos maaperä ei täytä vaatimuksia, on hyvä käyttää puhdasta ravinteikasta pussimultaa ja rakentaa joko kohopenkki tai istuttaa taimet suuriin ruukkuihin.
Lannoitusta kasvukauden aikana ei tarvita kun kasvualusta on alun perin tehty hyväksi. Maaperätesti kannattaa tehdä, jotta voi ennen istutusta lisätä tarvittavia lannoitteita kasvualustaan tarpeen mukaan.
Tasainen varovainen kastelu on parempi kuin antaa kerralla runsaasti vettä. Aurinkoisina päivinä kastele aamuisin, kylminä harmaina päivinä vältä kastelua. Haalea vesi on parasta.
Tuhohyönteisiä torjutaan tarpeen mukaan.
Kuva: Jättisipuli, paino 806 g. ja kasvatuspaikka Joroinen
PURJOSIPULI (Allium porrum)
Valitse mahdollisimman iso lajike ja sellainen joka on kestävä Suomen ilmasto-oloissa. Purjot tarvitsevat pitkän kasvukauden kasvaakseen isoiksi . Purjoista on kahta eri perusmuotoa, pitkä ja lyhyt. Kaikki korkeat lajikkeet eivät ole laihoja eivätkä kaikki lyhyet lajikkeet paksuja varsiltaan. Lyhyet lajikkeet vaikuttavat olevan paremmin kylmänkestäviä tyyppejä. ”Bulgarian Giant”-lajikeella on hyvä pituus ja ympärysmitta, ja se on myös hyvän makuinen.
Purjot kasvavat hitaasti. Kylvöaika tammikuun lopusta helmikuun loppuun. Usea kasvattaja on todennut että kylvettävän siemenen koolla on väliä, suuresta siemenestä kasvaa suuri purjo, pienestä pienempi. Käytä vain suurimpia siemeniä. Istuta siemenet kosteaan multaan n. 1 cm syvyyteen ja peitä mullalla. Siemenet itävät n. 2 viikossa, idätys viileässä n. +15 asteessa. Muista ettei kylvös saa päästä kuivumaan, varo kuitenkin ylikastelemasta siemeniä. Taimien esikasvatus esim. kasvihuoneessa tai aurinkoisella ikkunalla. Kun taimet ovat sen verran kasvaneet että pystyt valitsemaan niistä suurimmat, kouli ne omiin n. 9 cm potteihinsa. Koulimiselta vältyt jos kylvät siemenet yksittäin suoraan esimerkiksi wc- paperirullaan tai kahteen osaan leikattuun talouspaperirullan hylsyyn. Asettele hylsyt vieri viereen matalareunaiseen astiaan tai tarjottimelle ja täytä taimikasvatusmullalla.
Kun taimet ovat kehittäneet kolmannen lehden ne kannattaa siirtää isompaan pottiin.
Purjot tarvitsevat vahvan ravinteikkaan maan ja paljon typpeä. Paikan tulee olla sellainen jossa märkyys ei seiso. Parantele istutuspaikka noin 45 cm syvyydeltä. Jos maa on kovin tiivistä on kohotettu istutusalusta hyvä vaihtoehto. Muista kuitenkin että purjo vaatii kasvuaikanaan paljon vettä. Istutusalustassa tulee yläosassa n. 10 cm korkeudelta olla hyvin palanutta karjanlantaa tms. lannoitetta jotta purjon juuret ulottuvat siihen jo kasvun alkuvaiheessa.
Toukokuussa parin viikon ajan karaistut taimet istutetaan ulos lopulliselle paikalleen. Kun istutat taimet ulos tee puutarhalapiolla reikä maahan, laita taimi siihen ja työnnä multa takaisin. Voit katkaista juuria lyhyemmäksi istutusvaiheessa jotta taimi on helpompi istuttaa eikä ole vaaraa että juuret kiertyvät kasvamaan kuopan reunaa ylöspäin. Jos haluat tosi isoja purjoja sinun täytyy istuttaa ne alun perin jo kunnon etäisyyksille toisistaan, ehkä n. 35 cm välein. Taimet saavat hyvän kasvuunlähdön kun ne suojataan harsolla, kasvutunnelilla tai vastaavalla ensimmäisen kuukauden ajan.
Vaikka istutusalusta onkin paranneltu sekoittamalla siihen lantaa, kompostia jne. purjot tarvitsevat sen lisäksi myös paljon lisälannoitusta pitkän kasvukauden aikana. Kasvaessaan purjon lehdille kannattaa laittaa tuet jotteivat ne repeile irti. Molemmille sivuille tehdään ikäänkuin käsinojat joiden yli lehdet voivat tuettuna levitä.
Lannoitteeksi anna niille tuoretta lantaa, kompostia, merilevää, kahvinporoja, verta (jos harrastat vaikka metsästystä, veren ja veden sekoitus sopii purjoille hienosti), virtsaa. Virtsa veteen sekoitettuna suhteessa 50:50 on purjon lannoitteena erinomainen. Lantavesi on myös hyväksi. Purjot tarvitsevat paljon typpeä ja kukoistavat siinä. Anna jotain em. lannoitetta vähintään kerran kuussa. Lisäksi käytä nestemäistä kasvilannoitetta kasteluveteen sekoitettuna. Purjo on todellinen lannoite-ahmatti !
Kun taimet alkavat olla sen kokoisia että niistä aletaan keräämään satoa kotitalouskäyttöön, kannattaa virtsan käyttäminen lannoitteena lopettaa. Typpilisää saa annettua kattamalla maan pinnan kompostilla, merilevällä, ruohosilpulla ja muulla rikkaruohovapaalla vihreällä tavaralla, kaikki kelpaa. Kattaminen pitää myös kosteuden maassa.
Anna purjojen kasvaa niin kauan kuin mahdollista. Vaikka kuinka lannoittaisit, purjoilla menee kuitenkin pitkä aika kasvaakseen mahdollisimman suuriksi. Purjo pitää viileästä ilmastosta ja vettä ne tarvitsevat paljon kasvaakseen. Kun ilma kylmenee ja syyssateet tuovat runsaan jatkuvan kosteuden kasvualustaan ne todella alkavat kasvaa.
(Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä)
VALKOSIPULI (Allium sativum)
Valkosipulia lisään kynsistä. Kynnet laitetaan syksyllä kunnostettuun ja hyvin lannoitettuun / kalkittuun maahan. Maa kunnostetaan n. 40 cm syvyydeltä. Kynsien istutussyvyys kynnen koosta riippuen n. 20 cm...30 cm.
ELEFANTTIVALKOSIPULI (Allium ampeloprasum) kesäpurjo
Nimestään huolimatta Elefanttivalkosipuli (Allium ampeloprasum) ei ole valkosipuli (Allium sativum) ollenkaan, vaan sukua purjolle.
Elefanttivalkosipulissa on suuret kynnet, joita käytetään sekä ruuanvalmistuksessa että kasvin lisäämisessä.
Kasvatus
Elefanttivalkosipuli eroaa valkosipulin kasvatuksesta siten että elefantti ei kestä Suomen talvea ja routaa. Kynsiä ei laiteta syksyllä maahan.
Alkukasvatus suoritetaan huhtikuussa sisällä. Elefantin kynnet kuoritaan ja laitetaan kädenlämpimään veteen likoamaan. Tällöin kynnet kehittävät juurenalut ja vasta sitten multaan.
Elefantit istutetaan alkukasvatuksen jälkeen tuokokuussa maahan. Maankunnostus, lannoitus ja kastelu on samantyyppinen kuin purjolla ja sipulilla.
Kesänaikana elefanttivalkosipuli muodostaa sipulin juurelle pieniä kovakuorisia sivusipuleita. Näistä sivusipuleista voi tehdä lisäystä mutta kehittyminen kestää 2-3 vuotta isoksi kynsiä sisältäväksi sipuliksi.
Ensimmäisenä tai paremminkin vasta toisena vuotenaan ne kehittävän kukkimattoman kasvin jossa on yksikyntinen sipuli. Tämä yksikyntinen vasta kasvattaa seuraavana vuonna monikyntisen sipulin.
Elefanttivalkosipulia ei tavallisesti lisätä siemenistä vaan kynsistä koska siemenkasvatus on hidasta. Lisäksi siementen itämisprosentti ei ole nähtävästi kovin korkea.