Kurpitsa talteen
Syksyllä koittaa sadonkorjuun aika, eli kurpitsa pitää siirtää jonnekin mitattavaksi, ainakin mikäli haluaa virallisen tuloksen. Kurpitsan nostoon ei ole yhtä oikeaa tapaa vaan sen voi tehdä monella tavalla.
Kurpitsan verso katkaistaan siten että molemmille puolille kantaa jää vähintään 40 cm versoa. Irroituksen ja punnituksen väliseksi ajaksi voidaan molemmat katkaistut versojen päät laittaa haihtumisen välttämiseksi joko vesiastiaan tai kääriä muovipussit ympäri.
Näin nostamme suurenkin kurpitsan
Seuraavassa muutama tapa nostaa suurehko kurpitsa (koska kurpitsassa ei ole kahvoja ja se on pyöreä, jo 40 kilon kurpitsa on hankala nostaa ilman apuneuvoja).
Nosto ihmisvoimin:
Alle 150 kg kurpitsat nousevat esim ns. kevytpeitteen avulla hyvin. Kurpitsaa käännetään sivulta hieman ylös (miesvoimin), ja kaksinkertainen kevytpeite työnnetään viikattuna mahdollisimman pitkälle kurpitsan alle. Sitten käännetään toiselta sivulta ja vedetään viikattu peite esiin. Kulmista on sitten helppo saada hyvä ote ja nostaa. Jos peitteet laittaa 45 asteen kulmaan toisiinsa nähden, tarvittaessa 8 henkilöä saa samaan aikaan hyvän otteen. Kurpitsan kääntelyssä on varottava rasittamasta napa-aluetta (kukkapää) tai kannan aluetta koska ne ovat yleensä ohuimmat.
Kurpitsan painon kasvaessa kannattaa em. menetelmällä käyttää tarkoitusta varten tehtyä nostokangasta, jossa on tukevat ja vahvistetut kädensijareiät. Tällä päästään tarvittaessa jopa 400 kg asti.
Nosto koneen avulla:
Jos nostamiseen on käytettävissä maatalouskone tai vastaava, kannattaa nostoon käyttää silmukkavöitä. Mahdollisimman lähelle maata kurpitsan ympärille solmitaan köysi, joka kulkee silmukkavöiden (6-8) läpi. silmukkavöiden toinen pää on nostokoukussa tai ns. nostorenkaassa, joka puolestaan on nostokoukussa kiinni. Tämä rakenne tasapainottaa itseään eikä aiheuta kurpitsaa rikkovia painepisteitä. Samaa systeemiä voidaan käyttää myös silloin jos nostoon käytetään kolmijalkaa tai vastaavaa. Tällöin riittävän leveään kolmijalkaan tai nostopukkiin kiinnitetyllä taljalla nostetaan kurpitsa ylös ja alle ajetaan esim peräkärry johon se taljalla taas lasketaan.
Kuljetusvälineeseen
Kun kurpitsa lasketaan kuljetusvälineeseen, on hyvä laittaa alle jotain iskua vaimentavaa materiaalia esim styrox-levy. Samaten se pitää sitoa hyvin kiinnityspisteisiin, sillä parisataakiloinen kurpitsa on irtonaisena jarrutustilanteissa hengenvaarallinen. Samaten se on hyvä suojata esim muovilla tms. materiaalilla kuivumista ja alhaisia lämpötiloja vastaan. Perävaunussa kuomu on paras suoja.
Yksi tapa saada kurpitsa eurolavalle ja sitten kärryyn, on liuttaa se esim vesivanerilla tai kovalevyllä sitä varten rakennettua ramppia pitkin. Sitten on jälleen keksiäisyydestä kiinni, miten lava siirtyy esim. peräkärryyn. Trukkihaarukalla helposti, mutta myös erilaisia kankia,ramppeja sun muita vippaskonsteja käyttämällä on yli 300 kg kurpitsoja kanitettu kyytiin.
Joka tapauksessa noston suunnittelu ja itse nosto kannattaa tehdä huolellisesti, koska tuskin mikään on turhauttavampaa kuin kasvatuksen tuloksen rikkominen viime metreillä.
Punnitseminen
Great Pumpkin Commonwealth (GPC) on suurin alan järjestö ja sen noteeraamat tulokset pitää tehdä sen alaisissa punnitustilaisuuksissa (weight-off). Suomessa tällainen tilaisuus järjestetään vuosittain syys-lokakuun vaihteessa. Toki ennätykset noteerataan muissakin mittauksissa, joissa käytetään sertifioitua vaakaa. Samalla lailla yksityishenkilö voi itse viedä sen jollekin sertifioidulle vaa'alle, hankkia muutaman henkilön paikalle todistamaan tapahtuma ja kurpitsan ehjyys (tarkemmat ohjeet: ks. "Tulossäännöt").
Punnitustilaisuudessa kurpitsan terveys tarkastetaan: Siinä ei saa olla onkaloon asti ulottuvia reikiä eikä mittavia mätiä alueita. Siitä otetaan OTT mitta, ja lopuksi kurpitsa punnitaan OTT mittojen mukaisessa käänteisessä järjestyksessä: oletettavasti pienempi ennen suurinta. Jättikasvisyhdistys kirjaa tulokset CPG ja EGVGA:n tilastoihin. Painon lisäksi mainitaan prosentti verrattuna teoreettiseen OTT-mittaan. Jos kurpitsa on OTT-mittaansa pienempi se on ”light” ja päinvastaisessa tapauksessa ”heavy”. Jalostuksessa ”heavy”-yksilöt ovat selkeästi suositumpia, koska ne ovat yleensä silloin paksuseinäisiä ja vähemmän alttiita esim puhkeamisille.
Kurpitsoja ( varsinkin vaurioituneita) punnitaan myös paloiteltuna esim kylpyhuonevaa’alla. Jos tästä saatua siementä haluaa nimetä liitetään siihen lyhenne UOW (Unofficial Weight) ja jos kurpitsa on rikki myös DMG (Damaged), jota voi käyttää erikseenkin kun kurpitsa on rikki, mutta sille on punnittu paino virallisessa mittauksessa.
Palkinnot
Parhaat pokkaavat erilaisia palkintoja mutta se tuntuu sivuseikalta, koska vähintäänkin jokainen oman ennätyksensä tehnyt on voittaja.