logotaustatta

 
 

KAALI (Cabbage), Brassica oleracea capitata

Keräkaali (Brassica oleracea capitata) muodot = Valkokaali (capitata var. alba), suippokaali (capitata var. conica) ,
punakaali (capitata f.rubra) ja savoijin- eli kurttukaali (capitata var. sabauda) .

Kaali-luokassa hyväksytään jättimuodot Brassica oleracea Linne, Capitata- ryhmän kaaleista. Vihreä on kisoissa eniten käytetty muoto. Vaikka punainen muoto on tiiviimpi ja siksi suhteellisesti painavampi, se on tavallisesti pienempi kuin vihreä. Vihreitä ja punaisia kaaleja on aikaisemmin myös risteytetty keskenään menestyksekkäästi. Kaali kasvaa hyvin myös viileämmillä alueilla. Kaali on yksi harvoista jättivihanneksista joista koko kasvi, juuria lukuun ottamatta, punnitaan.

Oikeanlainen siemen on jättikaalin kasvatuksessa tärkein, ilman sitä todennäköisesti epäonnistut. Hyvillä siemenillä on usein pitkä kilpailuvoittajatausta.

Jättikaaleja kasvatettaessa siemen on kylvettävä aikaisin, mielellään jo loppuvuodesta jos aikoo saada aikaan kunnon jättikokoisen kaalin seuraavaan syksyyn mennessä. Helmikuun alkua voisi ajatella viimeisenä mahdollisena kylvöajankohtana. Esikasvatus näin aikaisin vaatii hyvän kasvatuspaikan lisävaloineen. Kun kylvät siemenet älä painele multaa tiiviiksi vaan jätä se ilmavaksi jotta juurilla on hyvät kasvuolot. Kylvä kosteaan multaan, vain yksi siemen per potti jotta taimella on tilaa kasvaa. Peitä siemen kevyesti mullalla ja kostuta se lopuksi suihkepullolla suihkuttaen. Tällä tavoin siemen ei nouse kylvösyvyydestään. Peitä kylvös kelmulla. Älä päästä kylvöstä kuivumaan vaan suihkuta sitä vedellä silloin tällöin. Voit idättää potit kasvihuoneessa jos sen minimilämpötila on +10 C. Kaalin siemenet itävät melko nopeasti.

Kun taimissa on kaksi vahvaa lehteä, voit siirtää ne isompiin ruukkuihin mikäli käytit kylvöön pieniä potteja. Taimia täytyy uudelleenistuttaa isompiin ruukkuihin aika ajoin siihen saakka kunnes sääolot sallivat niiden istuttamisen ulos lopulliseen kasvupaikkaansa. Juurten kasvu on todella voimakasta, ja syvempään astiaan siirrettäessä juuria täytyy ehkä hiukan selvitellä ja katkoakin jos ne ovat alkaneet jo kiertyä ruukun pohjalle. Osa kasvattajista istuttaa taimet syviin maitotölkkeihin ja kasvattaa niissä siihen saakka kun on aika siirtää taimi maahan lopulliseen paikkaansa.

Muista karaista taimet kunnolla. Jos istutat ne ulos ilman kunnolla tehtyä karaisua niin ne vaurioituvat ja niiden kasvuun tulee keskeytys. Aloita karaisu pitämällä taimia soveltuvassa paikassa ulkona vähän aikaa ja lisää aikaa päivittäin. Karaise taimia päivisin ja tuo yöksi sisälle. Jos yölämpötilat sallivat, kenties jo viikon-parin kuluttua voit jättää taimet yöksikin ulos soveltuvaan, suojattuun paikkaan.

Istuta jättikaalit hyvin lannoitettuun maahan. Aurinkoinen paikka, savensekainen ja kosteutta hyvin pidättävä vahva multamaa, ph 6,5-7,0 on kaalin mieleen. Istutuskuopan reunoille kannattaa laittaa kanankakkarakeita. Jättikaalien istutusväli on 1 metri. Saadaksesi todella isoja kaalinpäitä niille täytyy antaa suuri kasvutila. Kaalikärpänen ja kaaliperhoset ovat kaikkien kaalikasvien, myös jättikaalin riesana joten ainakin alkukesästä kasvusto kannattaa harsottaa. Kasvihuone kasvatuspaikkana on liian kostea ja kuuma paikka kaalille, se mätänee siellä nopeasti.

Yksi avainasia jättikaalin kasvatuksessa on se että niille täytyy antaa paljon typpeä. Ne tarvitsevat sitä tuottaakseen paljon suuria lehtiä. Voit käyttää säännöllisesti nestemäistä korkeatyppistä lannoitetta, erityisesti alkuvaiheen aikana jotta kasvit saavat hyvän alun jättikasvulleen. Typpilisää kannattaa antaa myös lisäämällä kasvin juurelle ruohosilppukatetta. Siitä on muutakin hyötyä sillä kate pitää maan kuohkeana ja tasaa kosteutta.

Säännöllinen kastelu on tärkeää, erityisesti kuumana kesänä. Jos unohdat lannoittaa ja kastella niin jättikaalin satosi tulee todennäköisesti olemaan tavallisen kaalin kokoluokkaa.

kaali 1

 

(Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä)

 


KYSSÄKAALI (Brassica oleracea var. gongylodes)

Kyssäkaalin ja lantun nimet muistuttavat joissakin kielissä huomattavasti toisiaan, esimerkiksi saksassa toinen on koolrabi ja toinen koolraap. Kasvikset muistuttavat myös toisiaan, mutta kyssäkaalissa lehtivarsia on useampia, lantussa vain yksi. Ulkopinta voi olla valkoinen, vihreä tai punertava, sisus valkoinen tai haalean keltainen. Kisoissa on meillä useimmiten käytetty sveitsiläistä Superschmelz -lajiketta. Vuoden 2014 silloinen SE tulos tehtiin Gigant-lajikkeella.

Esikasvata taimet (kylvö maaliskuun alku...huhtikuu)  ja istuta ne voimakkaaseen, typpipitoiseen maahan. Savipitoinen hikevä multamaa on hyvä, löyhä hiekkamaa ei sovi kaalille. Kyssäkaali tarvitsee kasvukaudella runsasta kastelua, ja hyötyy katteen käytöstä maan pinnalla.

kaali 2

Kuvan kyssäkaalit ovat Superschmelz-lajiketta ja painavat n. 5 kg kumpainenkin