logotaustatta

 
 

PALSTERNAKKA (Pastinaca sativa) 

Palsternakka on porkkanan sukulainen. Sen siemenet eivät säily itämiskykyisinä pitkään, joten joka vuosi kannattaa hankkia tuoreet siemenet.
Palsternakalla on kilpailussa luokat erikseen sekä painolle että pituudelle. Porkkanaa ja palsternakkaa kasvatetaan samoin ohjein.

Palsternakan voi kylvää esikasvatukseen varhain. Helmikuu...maaliskuun alku käy täällä meillä hyvin mikäli taimelle on tarjota tarpeeksi valoa eikä kasvatuspaikka ole liian lämmin. Palsternakka kannattaa kylvää yksitellen syviin astioihin/putkiin sillä se kasvattaa nopeasti pitkän juuren joka helposti vaurioituu taimea koulittaessa.

Pitkät palsternakat kasvatetaan putkissa samalla tavoin kuin pitkät porkkanat tai pitkät punajuuret. Vaikka saavutettu pituus riippuu enemmän kasvatustekniikasta kuin lajikkeesta, on pituutta halutessa paras valita pitkä kapea lajike kasvatettavaksi.

Kun pyritään kasvattamaan mahdollisimman painavaa palsternakkaa, on sen pääjuuri saatava haaromaan. Koska jättipalsternakka kasvattaa paljon sivuhaaroja pääjuureensa, on lopullisen maasta noston tapahduttava hellävaroen etteivät sivuhaarat pääse katkeamaan.

Kylvö ja esikasvatus:
siemen kylvetään esim. maitotölkkiin. Taimi siirretään siitä isompaan kasvuastiaan siinä vaiheessa kun ensimmäinen oikea lehti on tullut, sillä uudelleenistutus häiritsee pääjuurta ja saa sen haaromaan. Viimeiseksi siirto lopulliselle kasvupaikalleen maahan varoen pääjuuren vahingoittamista. Toinen tapa saada pääjuuri haaromaan on myös sen typistäminen. Se on mahdollista tehdä ilman taimen nostamista paikoiltaan. Kun taimi on yli 15 cm pituinen, kaivetaan sen ympäriltä kahdelta sivulta multaa pois jotta saadaan pääjuuri näkyville. Se leikataan päästä poikki. Sen jälkeen taimi mullataan uudelleen ja kastellaan kunnolla muutamien päivien ajan.

Palsternakka

Kuvan palsternakan paino n. 1,7 kg

 

Lähteet: Eri kasvattajien neuvoja ja ohjeita