LANTTU (Brassica napus, var. napobrassica)
Lanttua pidetään alun perin kaalin ja nauriin (Brassica rapa) risteytyksenä. Suomessa lantun kutsumanimiä ovat myös räätikkä ja räätikäs. Amerikan englannissa sitä nimitetään juuripässiksi ”Rutabaga” ulkomuotonsa vuoksi. Sitä kutsutaan myös samalla nimellä kuin naurista, turnip. Tätä nimitystä käytetään lähinnä Britanniassa ja Kanadassa. Lanttu on tullut Britanniaan Ruotsin kautta, joten siitä käytetään nimitystä myös Swedish turnip, lyhennettynä Swede. MYös nimitykset "Russian turnip" ja "Yellow turnip" tarkoittavat lanttua.
Lanttu on kylmänkestävä, viileän kelin kaksivuotinen kasvi jota kasvatetaan yksivuotisena.
Lantun voi kylvää esikasvatukseen jo varhain. Esimerkiksi Iso-Britanniassa näiden kasvatus aloitetaan jo tammi-helmikuussa. Helmikuun puoliväli ... maaliskuun alku käy täällä meillä hyvin mikäli taimelle on tarjota tarpeeksi valoa eikä kasvatuspaikka ole liian lämmin. Kasvuaikaa kylvöstä nostoon pitäisi olla vähintään n. 5 kk. Lantun siemen säilyttää itävyytensä hyvin, 5 vuoden ikäisten siemenien itävyys on vastaava kuin nuorempana (kokemukseen perustuvaa tietoa).
Siemenen kylvösyvyys n. 1 cm. Kylvä esimerkiksi kylvömullan ja vermikuliitin seokseen, halk. 7.5 cm pottiin tai syvään astiaan jotta juurilla on tilaa kasvaa. Pidä kasvualusta kosteana. Siemenet itävät viileähkössä, +18 C, noin viikossa.
Karaise taimia viikon ajan ennen istuttamista avomaalle. Taimiväli n. 1 metri, jättilantulla on todella suuret lehdet.
Lanttu kasvaa parhaiten hyvin kunnostetussa maassa jossa märkyys ei seiso. Vahva multava savimaa, ph 6.5 - 7 sopii lantulle hyvin. Kunnosta kasvualusta sekoittamalla siihen tasaisesti hitaasti vaikuttavaa lannoitetta (15-9-12), karkeaa hiekkaa ja maatunutta kompostia. Poista istutuspenkistä paakut ja kivet jotka voivat aiheuttaa juuren (eli sen lantun) jakaantumisen tai kasvamisen epämuodostuneeksi. Lanttu kasvaa parhaiten viileässä ilmassa.
Ristikukkaisiin kuuluva lanttu on arka happamuudelle sekä altis möhöjuurelle. Maan pH:n tulisi lantun viljelyssä olla vähintään 6.5, mieluiten lähellä 7:ää. Boorin puute vaivaa helposti lanttua, ja se ilmenee siten että malto on lasittunut ja siinä on ruskeita laikkuja ja jopa onkaloita. Myös kirpat ovat erittäin kiinnostuneita lantusta alkukesästä joten harsolla suojaaminen on tarpeen.
Huolehdi koko kasvukauden ajan jatkuvasta kosteudesta jotta juuren kasvu on tasaista. Kasvit eivät koskaan saa päästä kuivumaan. Jos niin käy ne herkästi halkeilevat ja sitten lopuksi mätänevät. Satunnainen kastelu saattaa johtaa halkeiluun. Kun juuret (siis se lanttu) alkavat paisua, poista uloin lehdistö lisätäksesi juuren kasvua.
Huolehdi koko kasvukauden ajan kellastuneiden lehtien poistamisesta kasvista ennen kuin ne ehtivät mädäntyä. Tämä on jättiläislantun ( 38,92 kg) kasvattajan ykkösvinkki. Hän myös kasteli kasvia magnesiumilla ja mangaanilla noin 5 kertaa kasvukauden aikana. Ko. lanttu nostettiin 26 viikon ikäisenä.
Lantut voi pitää maassa niin kauan kun maan lämpötila ei laske alle -4 astetta. Peitä maassa nostoa odottavat lantut olki- tai lehtipeitteellä.
(Lähteet: eri kasvattajien koottuja neuvoja, ohjeita ja vinkkejä)