logotaustatta

 
 

PUNAJUURI eli Punajuurikas (Beta vulgaris var. conditiva, syn. Beta vulgaris var. rubra

Punajuuren ja sokerijuurikkaan sukulaista Mammoth-lajiketta ei hyväksytä punajuuriin, vaan niille on oma sarja. Punajuuren paino-luokassa hyväksytään ainoastaan tummanpunainen ja pyöreä beta vulgaris rubra –lajike. Punajuuren pituus-luokassa  ei punajuuren lajikkeella tai värillä ole väliä.

Punajuuri 1

Kuva: Edessä punajuuria, takana mammotheja

 

Punajuuren esikasvatuksen voi aloittaa jo helmikuussa, ajankohta riippuu kasvatuspaikasta ja siitä onko tarjolla riittävästi valoa. Kasvatusaika kylvöstä nostoon vähintään 5 kk.

Kylvä siemen ruukkuun (halk. n. 7 cm) noin 1 cm syvyyteen. Kastele ja peitä esim. muovikelmulla. Pidä huolta ettei kylvös pääse kuivumaan. Siemenet itävät laajalla lämpötila-alueella (15-28 astetta) , itämisaika 7-14 vrk. Vaihda taimia niiden kasvaessa suurempiin ruukkuihin kunnes säiden puolesta voit istuttaa ne lopulliselle kasvupaikalleen. Muista karaista taimia ennen ulos istutusta ja tarvittaessa suojaa ne alkuun hallalta kasvutunnelilla, harsolla tai vastaavalla.

Punajuuri 2

Kuva: Mammoth, taimi 113 vrk ikäinen, kuva otettu 5.6.

 

Punajuuri 3

Kuva: Mammoth, sama kasvi 143 vrk ikäisenä, kuva otettu 5.7.

 

Punajuuri 4

Kuva: Mammoth, sama kasvi, kuva otettu 18.8.

 

Punajuuri 5

Kuva: Mammoth, sama kasvi, kuva otettu 29.9. Paino 6,180 kg

 

Punajuuri on kaksivuotinen mutta joskus kukintaan virittyminen voi tapahtua jo ensimmäisenä kasvukautena. Kukkivan punajuurikkaan mukula surkastuu kasvin käyttäessä energian kukinnon ja siementen muodostamiseen.

Punajuuri 6

Kuva: Kukkanuppuja

 

Pidä huolta kastelusta kasvukauden ajan. Kuivuminen altistaa punajuuren halkeilulle ja viime kädessä mädäntymiselle. Punajuuri hyötyy magnesium & mangaani -lannoitekastelusta muutaman kerran kasvukauden aikana.

Punajuuren lannoituksessa on typen ohella kiinnitettävä huomiota booriin. Boorin puutos aiheuttaa laadullisia virheitä, kuten onttoutta ja mätänemistä. Boorin puutetta voi ilmetä, kun maan pH on liian korkea boorin liukoisuuden kannalta.

Jättipunajuuren kasvattaja Bradley Wursten Hollannista neuvoo punajuuren kasvatuksesta mm. näin: Maan Ph:n on oltava n. 5,5 . Jos Ph menee yli 6 tulee punajuuren pintaan todennäköisesti vahingoittumia, mustia aukkoja joista mätäneminen saattaa alkaa. Älä käytä kasvualustassa tuoretta lantaa äläkä kalkkia. Lisää maahan turvetta ja pudonneita lehtiä laskemaan Ph-arvoa.