logotaustatta

 
 

PORKKANA (Daucus Carota) 

Porkkanoita on monenkokoisia ja värisiä. Kilpailussa sekä paino- että pituussarjassa  hyväksytään pelkästään oranssin väriset porkkanat. Paino-sarjassa käytetään useimmiten ns. talviporkkanoita, käytetyimmät ovat Flakkee-lajikkeita.

Jättiporkkana vaatii hiekansekaisen syvämultaisen maan. Porkkana ei viihdy happamassa maassa. Optimi-pH on 6 - 7 ja boorin saanti on turvattava.

Taimivälin on syytä olla n. 1m, sillä jättiporkkanan lehdistö on tuuhea ja laaja. Porkkanakemppi ja porkkanakärpänen vaanivat myös jättiporkkanaa, joten kasvinsuojeluun on kiinnitettävä huomiota. Esikasvatus on eduksi, sillä mitä pitempi kasvuaika, sitä suuremmat porkkanat !

Porkkanan voi kylvää esikasvatukseen varhain. Esimerkiksi Britanniassa näiden kasvatus aloitetaan jo tammi-helmikuussa.Helmikuu...maaliskuun alku käy täällä meillä hyvin mikäli taimelle on tarjota tarpeeksi valoa eikä kasvatuspaikka ole liian lämmin. Porkkana kannattaa kylvää yksitellen syviin astioihin/putkiin sillä se kasvattaa nopeasti pitkän juuren joka helposti vaurioituu taimea koulittaessa. Kun pyritään kasvattamaan mahdollisimman painavaa porkkanaa, on sen pääjuuri saatava haaromaan.

Koska jättiporkkana kasvattaa paljon sivuhaaroja pääjuureensa, on lopullisen maasta noston tapahduttava hellävaroen etteivät sivuhaarat pääse katkeamaan.

Kylvö ja esikasvatus:
siemen kylvetään esim. maitotölkkiin. jossa juurella on tilaa kasvaa. Siemen itää 1-2 viikossa ja taimien alkukehitys on hidasta. Taimi siirretään kasvun myötä isompaan kasvuastiaan, sillä uudelleenistutus häiritsee pääjuurta ja saa sen haaromaan. Viimeiseksi siirto lopulliselle kasvupaikalleen maahan varoen pääjuuren vahingoittamista.

Toinen tapa saada pääjuuri haaromaan on myös sen typistäminen. Se on mahdollista tehdä ilman taimen nostamista paikoiltaan. Kun taimi on yli 15 cm pituinen, kaivetaan sen ympäriltä kahdelta sivulta multaa pois jotta saadaan pääjuuri näkyville. Se leikataan päästä poikki. Sen jälkeen taimi mullataan uudelleen ja kastellaan kunnolla muutamien päivien ajan.

Siemenkasvatus: Porkkana on kaksivuotinen eli siemeniä saadakseen täytyy porkkana talvettaa kellari- tmv. oloissa ja istuttaa se keväällä kasvamaan. Kasvupaikaksi on valittava sellainen jossa vesi ei seiso, esimerkiksi hiekkainen alusta on hyvä. Kastelun kanssa kannattaa olla varovainen sillä liian märässä maassa porkkana helposti mädäntyy. 

 

 

 

Porkkana

Paino:
ME: 10,09 kg (22 lb 4 ozs), Chris Qualley,USA, 2017
EGVGA: 9,09 kg, Peter Glazebrook, UK, 2014
SE: 3,65 kg, Mika Tiilikainen 2014

Pituus:
ME: 624,5 cm,  Joe Atherton, Iso-Britannia 2016
EGVGA: 624,5 cm, Joe Atherton,  Iso-Britannia 2016

SE: 3,135 m, Mika Tilikainen 2019

(Lähteet: Eri lähteistä ja kasvattajilta kerättyjä ohjeita, neuvoja ja vinkkejä)

 

 

Briteissä kasvisnäyttelyt ovat erittäin suosittuja ja näyttelyharrastajia on paljon. Tässä kaksi linkkiä erään näyttelykasvisten kasvattajan kasvatuspäiväkirjaan.  Vaikka aivan vastaavia täydellisiä lopputuloksia ei olisi tavoittelemassa niin hyviä kasvatusvinkkejä tuolta kyllä näkee ja kuulee. Ensimmäisessä aloitellaan ja toisessa korjataan satoa: