logotaustatta

 
 

PELTOKURPITSA, Cucurbita pepo

Peltokurpitsa 2

Yleistä

Peltokurpitsa, Cucurbita pepo eli Field pumpkin on tuhansia vuosia sitten ihmisen käyttöön valjastettu kasvi. C. pepo lajina on laaja, sisältäen paljon erilaisia lajikkeita. 

Peltokurpitsat risteytyvät herkästi keskenään esimerkiksi marrowin kanssa, mutta myös kesäkurpitsoiden ja koristekurpitsoiden kanssa.

Kilpailuissa risteytykset eivät ole sallittuja, siksi vain tietynlaiset piirteet sisältävät peltokurpitsat hyväksytään kilpailussa. Peltokurpitsalla tulee olla kova kiinteä kanta. Peltokurpitsan voi tuoda kilpailuun vihreänä, oranssina tai kun väri on vasta vaihtumassa. Mikäli peltokurpitsalla on joitain muita, muilta C. pepo -lajeilta olevia piirteitä, kurpitsa hylätään kilpailussa - DSQ. Tarkemmin säännöissä.

Peltokurpitsalla on lyhyempi kasvuaika kuin jättikurpitsalla, mutta pidempi kuin marrowilla. Peltokurpitsa tarvitsee kuitenkin 100–120 päivää idätyksestä hedelmän valmistumiseen.

 

Kasvualusta

Paikaksi on hyvä valita aurinkoinen ja tuulelta suojattu kohta. Peltokurpitsa tarvitsee noin 5 x 5 metrin suuruisen alueen. Hyvin lannoitettu kasvi on reipas kasvaessaan ja täyttää nopeasti alueen.

Peltokurpitsat ja jättikurpitsat vaativat melko lailla samanlaisen kasvatusalustan ja -tekniikan. Valmistele maa lisäämällä maatunutta lantaa ja kompostia. Kasvualustan tulee olla vahva ja paikan tulee olla sellainen ettei siihen jää seisovaa vettä. Ph-arvon on hyvä olla 6,0–7,0.  

Idätys

Peltokurpitsan siemenet merkitään samaan tapaan kuin jättikurpitsankin: paino, kasvattaja, vuosi ja mistä yhdistelmästä. Suuret peltokurpitsat ovat syntyneet vuosien kuluessa pölyttämällä aina suurimmat keskenään.

Voit laittaa siemenen suoraan multaan, mutta katso että siemen on kova ja kuoren alla ei ole tyhjää tilaa - jos on, niin siemen on vaarassa mädäntyä hitaassa itämisessä. Idätä tällöin idätysmatolla, aukaise siemenen reunaa, jotta itäminen on nopeampaa ja juuri pääsee ulos siemenkuoresta joutuisasti. 

 

Idätysmatolla

Idätä siemenet toukokuun alussa. Peltokurpitsan siemenet saattavat olla huonosti valmistuneita, joten idätys on syytä tehdä samaan tapaan kuin jättikurpitsakin. Siemenen reunoja ei välttämättä tarvitse viilata/avata, mutta muuten noudata jättien ohjetta: siemen kostean paperin väliin, pussiin ja idätä lämpömaton päällä. Muista tarkistaa idätysmaton lämpötila, ettei ole liian korkea ja siemen paistu. 

 

Multaan

Multaan laitettaessa siementä voi liottaa noin kaksi tuntia ja sitten ruukkuun. Siemenet itävät nopeasti huoneenlämmössä. 

 

Esikasvatus

Valitse jo heti ylisuuri ruukku esikasvatukseen. Voit rakentaa ruukun avattavaksi, ettei istuttaessa kasvupaikalle tarvitse koskea juuriin. Pidä esikasvatuaika lyhyenä, maksimissaan kahdessa viikossa. 

Kasvi tarvitsee runsaasti valoa ja hyvän lannoituksen, ettei taimesta kasva pitkää honteloa. Hyvä taimi on väriltään tumman vihreä ja tanakka.

 

Istutus kasvupaikalle

Istuta taimi ulos toukokuun lopussa tai kesäkuun alussa, kun kasvupaikka on riittävän lämmin. Jätä taimiväliksi vähintään viisi metriä. Tällöin sivuversolla olisi tilaa 2,5 metriä puoleensa. Pääversolla tulee olla tilaa vähintään viisi metriä. 

Suojaa taimi alkuun harsolla, ettei tule auringosta vioitusta lehtiin. Nikkaroi jokin suoja taimelle kylmyyttä vastaan. Jos käytät tunnelia tai jotain nikkaroitua suojaa, pidä huolta sen tuulettumisesta lämpiminä päivinä. Muista avata aamulla, ettei taimi paistu.

Versojen hoito

Versojen rakenne on sama kuin jättikurpitsalla - pääverso, sivuverso, sivuverson sivuverso jne. Lehti ja lehtihangasta lähtee verso, kärhö, juuri ja kukka. Jotta saadaan suuri juuristopinta-ala, anna kasvin juurtua lehtihangoista maahan kiinni.

Pääversossa kasvava hedelmä kasvaa parhaiten. Siksi järjestele versot siten, että pääverso kasvaa suoraan, sivuversot 90 asteen kulmassa ja sivuversoista otat sivuversojen sivuversot pois. Kasvata siis samaan malliin kuin jättikurpitsakin.

Mikäli kasvi on kovin pieni, voit jättää sivuversojen sivuversot ja mullata nämä. Ota kuitenkin näistä tulevat versot ja kukka-aihiot pois ennen multausta. Näin saat juuristolle lisää pinta-alaa.

Kun hedelmä on lähtenyt kasvuun, käännä verso S-mutkalle, ettei verso kiristy hedelmän kasvaessa. Verson ja hedelmän käyttäytyminen ei ole niin dramaattista kuin jättikurpitsalla, mutta toimenpiteitä on hyvä tehdä. Katso, ettei verso juurru maahan ennen ja jälkeen hedelmän. Poista hedelmän kohdalta sivuverso, voit myös poistaa sivuversot edellisestä lehtihangasta ennen hedelmää ja seuraavasta hedelmän jälkeen. 

Jotta kasvi käyttää kasvun hedelmään, poista kaikki poikakukat ja ota myös kaikki tyttökukat pois. 

 

Pölytys

Sulje tyttökukka

Ihannepaikka hedelmälle on pääversossa noin 3–3,5 metrin kohdalla. Tyttökukan ilmaantuessa tarkkaile kukan kehittymistä. Sulje tyttö- ja poikakukat edellisenä iltana! Peltokurpitsa pölytetään aamulla aikaisin, kuten jättikurpitsakin. 

Tapahtumana pölytys on samanlainen kuin jättikurpitsallakin. Ota poikakukista terälehdet irti, pyörittele tyttökukassa ja sulje tyttökukka. Pölytä peltokurpitsa mielellään toisen peltokurpitsa yksilön poikakukilla, poikien puutteessa voit valita saman yksilön poikakukat. Merkitse ylös, millä pölytit tyttökukan. Mikäli siemenet lähtevät muille jättikasvattajille, on tieto siementen vanhemmista oleellinen asia. 

Pölytä useampi tyttökukka pääversoon. Katso onko emi kunnollinen. Epämuodostuneesta tyttökukasta kasvaa epämuodostunut hedelmä – täsmälleen samoin kuin jättikurpitsassakin. Tutki tyttökukkaa: kuinka monta lohkoa siinä on. Mitä enemmän, sitä parempi, sitä tasaisemmin kasvaa suurempi.

 

Peltokurpitsan pölytys on tehtävä aina suljettuna

Kurpitsat pölyttyvät keskenään hyvin herkästi, joten kukkien sulkeminen pitää tehdä. Mikäli pölytys on tapahtunut hyönteisavusteisesti tai kukkia ei ole suljettu, ei hedelmästä saatavia siemeniä kannata ottaa talteen. Kilpailun kannalta tällä ei ole merkitystä, mutta jos tulee uusi ennätys, et saa otettua haluttuja siemeniä mulle jättikasvien kasvattajille. Ristiinpölyttyneistä siemenistä voi kasvaa seuraavana vuonna hedelmä, joka ei kelpaa kilpailuun, ja se saa merkinnän DSQ. Sulje siis kukat hyvin tarkasti edellisenä iltana ja sulje tyttökukka pölytyksen jälkeen. 

 

Hedelmän kasvatus

Pölytetty hedelmä saattaa abortoitua pois. Alku menee kiillottomaksi ja lähtee pehmenemään. Ota nämä pois. 

Laita hedelmän alle alusta, pohja saattaa alkaa mätänemään kosteudesta tai jos tulee vioitus. Korjaa hedelmän napa–kanta-linja vaakatasoon.

Suojaa hedelmänalku ulkoisilta vaurioilta (linnut, rusakot, peurat) vaikka harsolla. Harso suojaa myös auringolta. Hyvä on laittaa hedelmän päälle jokin suoja myös liialliselta sateelta ja kosteudelta.

Pidä hedelmän lämpötila mahdollisemman tasaisena. Laita yöksi peitot ja aamulla pois, jotta aurinko lämmittää hedelmää. Jos on kuumia päiviä, niin suojaa liialliselta auringonpaahteelta.

Pidä kanta kuivana. Katso ettei verso kiristy, siirrä hedelmä parempaan asentoon ja tarkista versojen löysyys.

Peltokurpitsa on ensin väriltään vihreä. Oranssi väri tulee myöhemmin kun hedelmä valmistuu.

Kaikki kuroutumat (sisennykset) ovat alttiita reiän muodostumiseen. Pohja saattaa mädäntyä, jos saa vauriota. Peltokurpitsa ei ole kovin herkkä halkeamiselle ja hedelmä saa olla kiinni kasvustossa kilpailuun saakka. Suojaa vain kylmyydeltä.

 

Kastelu

Kuten kurpitsat, peltokurpitsat eivät pidä vedestä lehdillään. Se voi johtaa lehtien vioitukseen ja edistää homehtumista. Jos suihkutat kurpitsan lehtiä niin se kannattaa tehdä aikaisin aamulla. 

Poista kasvustosta kaikki vioittuneet lehdet. 

Kastele peltokurpitsaa tasaisesti, koko juuriston pinta-alalta. Maaperä ei koskaan saisi olla litimärkä tai rutikuiva. Molemmat ääripäät voivat johtaa epätasaiseen kasvuun ja hedelmän halkeamiseen. 

 

Lannoitus

Yleisesti ottaen peltokurpitsat tarvitsevat vastaavat ravinteet kuin jättikurpitsatkin. Tarkkaile kasvustoa, lehtien väriä ja versojen kärkiä. Lehtien värin tulee olla tummanvihreä. 

Anna tarvittaessa kasville typpilannosta. Paljon lannoitteita ei kuitenkaan välttämättä ole hyvä asia, koska lannoitteiden suhteet saattavat olla pielessä. Kuten jättikurpitsallakin, kasvi kertoo mitä tarvitsee, mutta maanäyte ei ole yhtään huono asia.

Kasvupaikan voi kunnostaa hyvin ennen ulos istutusta, eikä sen jälkeen tarvitse lisätä mitään lannoitteita koko kasvukauden aikana. Jotta saat hyviä tyttökukkia, on jotain kuitenkin tehtävä.

Muodostaakseen hyviä tyttökukkia on lannoitusta muutettava kukintaan painottavaksi. Ja taas kun kasvattaa hedelmää, lannoitusta on muutettava hedelmää kasvattavaksi. Lisää lannoituksesta voit lukea jättikurpitsoiden kohdalta mutta muista että kasvi on eri.

 

Hedelmän irroitus

Hedelmä tarvitsee pidemmän kasvuajan kuin esimerkiksi marrow. Peltokurpitsan hedelmä saa olla kiinni kasvustossa kilpailuun saakka. Suojaa hedelmä kylmyydeltä ja kosteudelta. 

 

Siementen valmistuminen ja kuivaus

Peltokurpitsa säilyy pitkään hyvänä, kunhan paikka ei ole kostea paikka eikä kylmä. Paras lämpötila on noin 12–15 astetta. Kurpitsaan tulee kova oranssi kuori ja siementen purkamisessa ei ole kiire. Hedelmästä voit myöhemmin kaivaa halloween kurpitsan, otat vain siemenet talteen. Pese siemenet ja laita ilmavasti kuivumaan.

Kauniin oranssi peltokurpitsa

Peltokurpitsa 1

Peltokurpitsa viikon kuluttua pölytyksestä