Tiedä mihin ryhdyt! (sivuja uusitaan, materiaalia tulee lisää kurpitsankasvatukseen)
Huomioithan!
Ohjeet on suunnattu kilpakasvatukseen. Kotipuutarhurin, kaupasta ostetuille kurpitsan siemenille nämä ohjeet eivät ole kaikilta osin tarkoituksenmukaiset. Lannoituskin on jättien mukainen, ei siis noudata purkkien ja pussien taulukoita tavallisten hyötykasvien kasvatukseen tarkoitettuja määriä.
Cucurbita maxima Mammutti-Ryhmä, mammuttikurpitsa, eli jättikurpitsa on Etelä-Amerikasta kotoisin oleva köynnöskasvi.
Mammuttikurpitsa on kehittynyt kun harrastajat ovat pölyttäneet isoimmat kurpitsat käsin (suljetusti) keskenään kymmenien vuosien ajan. Näiltä mammuteilta löytyy sukutaulu ja kurpitsan tietoja voi etsiä painon ja nimen mukaan internetistä.
Jättikurpitsan kasvatus on koukuttavaa. Voit luulla, että kylvät keväällä ja syksyllä katsot mitä tuli, näinhän kurpitsan kasvatus kuitenkaan ei mene. Pystyt itse omilla toimilla vaikuttamaan kurpitsan kasvuun, saatko hedelmästä ison vai pienen. Hyvästele siis kesälomasi, aamulla pitkään nukkumiset ja illanvietot, nyt kasvatetaan jättikurpitsa.
Jättikurpitsan kasvua seuratessa toteutuu koko kasvun ihme nopeutettuna ja suuressa koossa. Päädyt käyttämään runsaasti päivittäistä vapaa-aikaasi tähän harrastukseen, aamulla ensimmäiseksi ja illalla viimeiseksi. Huomaat pian että olet värvännyt avuksi elämänkumppanisi, lapset, naapurit tai kenet tahansa joka suostuu käymään kurpitsamaalla kun itse et pääse. Puhut innokkaasti lannoituksesta, typestä, kaliumista, syyslannoksesta, versoista, tyttö- ja poikakukista sekä sutinoista. Toisaalta, läheisesi ja naapurit varmasti tietävät mistä sinut löytää - kurpitsamaalta.
Eri vaiheet ovat työteliäitä mutta nälkä kasvaa syödessä. Paremmat siemenet, suurempi kasvatusalusta, kasvihuone ympärille, lisää lannoitteita, tarkka aikataulu tietyille toimille sekä lannoitusrytmi, kastelujärjestelmä, lämmityskaapelit jne.. Rajat eivät ihan äkkiä tule vastaan muuta kuin lompakon muodossa. Mutta, jos olet valmis ottamaan riskin, vastapainoksi saat monenlaisia kokemuksia - loistavasta suorituksesta täyteen pettymykseen. Kurpitsa kyllä kasvaa - Sinä mahdollistat kurpitsalle suuren koon.
Mitä tarvitaan
Hyvän jättikurpitsan siemenen lisäksi tarvitset yhtä kasvia varten riittävästi tilaa, sillä yksi kasvusto vaatii vähintään noin 5 x 10 m alueen.
Paikan valintaan on hyvä käyttää aikaa. Kurpitsa tulee olla suorassa auringon paisteessa lähes koko päivän. Paikka on hyvä valita myös niin, että saat jättikurpitsan pois kasvimaalta ja tuotua kilpailuun.
Kasteluvettä on syytä olla saatavilla riittävästi ja vesi on myös hyvä olla lähellä jollakin tavalla. Kurpitsa tarvitsee paljon vettä ja tasaisesti. Päivittäinen veden kantaminen ei jää yhteen kastelukannuun, ei kahteen, eikä kolmeenkaan, neljäkin on todella vähän aktiivisena kasvukautena. Kurpitsan kastelu kannulla on melkoinen suoritus mutta onnistuu. Salitreenit voi kylläkin jättää väliin koko kesäksi, kun kahdella kannulla vedät aamu- ja iltakastelun. Käsien venymisen ehkäisemiseksi voit rakentaa tihkukastelu-järjestelmän. Lisäksi kasteluun käytettävä vesi tulisi olla lämmintä. Suoraan kaivosta laskettuna vesi on liian kylmää.
Kausi on pitkä - noin 6 kk idätyksestä kurpitsan nostoon ja vientiin kilpailupaikalle. Idätyksestä-pölytykseen noin 60 vrk ja pölytyksestä-kilpailuun on varattava hedelmän kasvuun noin 100-110 vrk.
Mitään kukkulaa eivät jättikurpitsat tarvitse, tasamaa on paras alusta. Jos maaperä on valmiiksi hyvä, käytännössä hyvin lannoitettu naudan-, sian- tai kananlannalla, niin hyvä, mutta erilaiset maalajit saa hyvään kuntoon hieman vaivaa näkemällä.
Satakiloisen kurpitsan saa melko vähällä vaivalla, mutta todella suuret vaativat päivittäistä hoitoa. Harrastus on siitä hyvä, että siihen voi panostaa omien voimavarojensa mukaan. Toisaalta, jos jätät jättikurpitsan hoitamatta muutamaksi päiväksi, huomaat, että kasvi karkasi sinulta lapasesta ja se valtavan suuri kurpitsa jää kasvamatta.
Aluksi suositellaan yhtä jättikurpitsaa. Toinen jättikurpitsa ei mene siinä sivussa, vaan aamuin illoin kurpitsan hoitoon käytettävä aika tuplaantuu, samoin veden kantaminen. Ja jos laitat kasvamaan monta, et ehdi muuta tehdäkkään kuin hoitaa kurpitsoita. Tietysti se on mukavaa kun pitää niistä. Syksyllä saattaa tietysti tulla mielikuvituksen puute kurpitsan käyttöön, kun pihalla on monesta sadasta - yli tuhanteen kiloon kasvatettua tuotosta.
Useimpien kasvattajien tavoitteena on enemmän henkilökohtainen ennätys, kuin kilvoittelu muita vastaan. Mutta, kilpakasvatus se vasta mukavaa on. Antaa tiettyä tavoitetta intoilla kurpitsaa koko kesä. Pieleen menostakin kun et voi syyttää mitään muuta tai ketään muuta kuin itseäsi.
Olosuhteet, panostukset ja tekniikat vaihtelevat paljon, joten täysin tarkkojen ohjeiden antaminen on vaikeaa. Seuraavissa osioissa on perusperiaatteet, jotka kasvattajan pitää muuntaa omiin olosuhteisiinsa.
Mieti, on jännittävää seurata kilpailussa punnitusta, kuinka oma möllykkä pärjää muiden, monta sataa kiloa painavien seurassa. Puolivuotta kun olet aamuin illoin miettinyt kurpitsaa, loppuvuodesta olet päättänyt ettei enää ikinä tätä hulluutta ja tammikuussa huomaat taas katselevasi kurpitsansiemeniä sillä silmällä.
Aikataulu
Suomessa kasvatuksen suurin ongelma on kasvukauden lyhyys.
Seuraavaa aikataulua kannattaa noudattaa kurpitsan kasvatuksessa. Mikäli vaiheet myöhästyvät paljonkin, menetetään kesän lämpimissä öissä tapahtuva hedelmän kasvu.
- Tammikuu - maaliskuu: on aika ryhtyä hypistelemään jättikurpitsan siemeniä ja tutkimaan sukutauluja hyvään hankintaan. Voit myös treenata siementen viilaustekniikkaa ja suorittaa koeidätystä huonommilla siemenillä, vain harjoituksen vuoksi.
- Huhtikuun alku: Lumen lapioiminen kasvupaikalta ja pienen kasvihuoneen nikkarointi - saadaan maa lämpimäksi kurpitsalle
- Huhtikuun puoliväli: siemenen idätys ja istutus ruukkuun. Idätyksestä-pölytykseen 60vrk. Tavoite pölytykselle on ennen juhannusta
- Toukokuun alussa istutus kasvupaikalle, siihen nikkaroituun kasvihuoneeseen. Jos mitenkään ei suojaa, istutus vasta hallanvaaran poistuttua kesäkuun alkupuolella. Tällöin ollaankin jo hieman (eli, todella paljon, 4 viikkoa) myöhässä. Huomioi, että kurpitsa paleltuu jo +4C
- Kesäkuun alku. Pölytys pyritään tekemään kesäkuussa, ajoitus viimeistään juhannusviikolle tai jo kesäkuun alkupuolella. kts idätys
- Kesä-syyskuu: kurpitsan (hedelmän) kasvatus ja suojaus. Hedelmän kasvuun on varattava 100-110 vrk
- Syyskuun loppupuoli: kurpitsan irroitus, nosto ja vienti punnitukseen
Keväällä kasvihuoneeksi käy mikä tahansa, nikkaroitu rakennelman räpistys, joka laskee auringonvalon läpi. Sen tarkoituksena on lämmittää kurpitsan kasvualusta ja suojata kevään ajan, jotta taimen saa mahdollisimman aikaisin kasvualustaansa kasvamaan. Rakennelma kannattaa kiinnittää päälipuolelta naruilla ja harjateräskoukuilla maahan ettei tuuli siirrä sitä.
Mikäli tahtoo ison kurpitsan on aikataulua noudatettava. Kurpitsan hedelmä tarvitsee vähintään 100-110 vuorokautta kasvaakseen. Suomessa saattaa syksyn kylmät yllättää ja kasvu loppuu sitten siihen.
SM-kilpailu on syyskuun loppupuolella ja näiden ohjeiden aikataulullinen tähtäin on siellä. Kilpailun ajankohdasta voi laskea taaksepäin - koska pölytys olisi suoritettava ja siitä taas taaksepäin - koska siemen olisi idätettävä, alkukasvatukseenkin kun on varattava aikaa vähintään noin 60 päivää.
Mistä saat apua
Liittymällä Suomen Jättikasvisyhdistyksen jäseneksi, saat siemenkirjeessä oikean jätin siemeniä + muidenkin jättien siemeniä.
Jäsenien on mahdollista liittyä jättikasvisharrastajien whatsapp-ryhmään, kysellä lisää neuvoja, saada vinkkejä, ohjeita jne, mitä nyt keksiikään kysyä.
Yhdistyksen facebook-sivulla, instassa ja tiktokissa pyritään antamaan yleispäteviä neuvoja.