Tiedä mihin ryhdyt!
Jättikurpitsan kasvatus on koukuttavaa. Voit luulla että kylvät keväällä ja syksyllä katsot mitä tuli. Harvoin näin kuitenkaan käy.
Jättikurpitsan kasvua seuratessa toteutuu koko kasvun ihme nopeutettuna ja suuressa koossa. Päädyt todennäköisesti käyttämään runsaasti vapaa-aikaasi tähän harrastukseen. Eri vaiheet ovat työteliäitä ja nälkä kasvaa syödessä. Paremmat siemenet, suurempi kasvatusalusta, ehkä kasvihuone ympärille. Rajat eivät ihan äkkiä tule vastaan. Mutta jos olet valmis ottamaan riskin, vastapainoksi saat monenlaisia kokemuksia.
Mitä tarvitaan
Periaatteessa yhtä kasvia varten tarvitset minimissään noin 4 x 4 m alueen, joka toivon mukaan on melko esteettä auringonpaisteessa läpi päivän. Pienemmilläkin on suuria kurpitsoja kasvateltu. Mitään kukkulaa tms. eivät jättikurpitsat tarvitse, tasamaa on paras alusta. Jos maaperä on valmiiksi hedelmällinen niin hyvä, mutta huonommankin saa hyvään kuntoon hieman vaivaa näkemällä. Kasteluvettä on syytä olla saatavilla riittävästi. Kausi on pitkä, lähes 6 kk idätyksestä korjuuseen. Satakiloisenkin kurpitsan voi saada melko vähällä vaivalla, mutta todella suuret vaativat ainakin viikottaista hoitoa. Toisaalta harrastus on siitä hyvä että siihen voi panostaa omien voimavarojensa mukaan. Useimpien kasvattajien tavoitteena on henkilökohtainen ennätys paremminkin kuin kilvoittelu muita vastaan, sillä olosuhteet ja panostukset vaihtelevat niin paljon.
Aikataulu
Suurinpiirtein seuraavaa aikataulua kannattaa noudattaa itse kasvatuksessa (eteläinen Suomi):
- huhtikuun puoliväli: siementen idätys ja istutus ruukkuun (ruukussa optimiaika on 2 viikkoa)
- toukokuun 1-15: istutus kasvupaikalle minikasvihuoneeseen tai suojattuna hallaharsolla. Jos mitenkään ei suojaa, istutus vasta hallanvaaran poistuttua kesäkuun alkupuolella
- heinäkuu: pölytys
- heinä-syyskuu: kurpitsan (hedelmän) kasvatus ja suojaus
- syyskuun loppupuoli: kurpitsan irroitus, nosto ja punnitus
Kasvihuonekasvatuksessa ym. aikataulut aikaistuvat useilla viikoilla, mikä hyvässä tapauksessa antaa hedelmälle enemmän aikaa kasvaa suureksi.
Liian aikainen idätys ja viikkojen kasvatus ruukussa ei tuo nykykäsityksen mukaan mitään etua vaan päinvastoin hidastuttaa kasvia paikalle istutuksen jälkeen.
Mistä saat apua
Suomessa kannattaa liittyä Jättikasvisyhdistykseen. Jäsenet saavat hyviä neuvoja, siemenpaketin (joka sisältää myös muiden kasvisten siemeniä) ja samanmielistä seuraa.
Voit esittää minkä tahansa kysymyksen yhdistysen jäsenille tarkoitetussa wa-ryhmässä, yhdistyksen facebook-sivulla tai sähköpostilla ja saat varmasti parhaan tiedon mukaisen vastauksen jos sellainen ylipäätään on löydettävissä. Meillä on suorat yhteydet maailman johtaviin kasvattajiin ja jos emme tiedä itse kysymme heiltä.