logotaustatta

 
 

Huomioithan! 

Ohjeet on suunnattu kilpakasvatukseen. Kotipuutarhurin, kaupasta ostetuille kurpitsan siemenille nämä ohjeet eivät ole kaikilta osin tarkoituksenmukaiset. Lannoituskin on jättien mukainen, ei siis noudata purkkien ja pussien taulukoita tavallisten hyötykasvien kasvatukseen tarkoitettuja määriä.

Kasvupaikka

Kasvupaikaksi on hyvä valita sellainen kohta minne paistaa aurinko, veden saat helposti ja kun kasvaa iso kurpitsa, niin pääsee isompikin kone nostamaan kurpitsan trukkilavalle ja kuljettamaan pois. Nämä on ne keskeisimmät kohdat mitä tarvitset, tilavaatimuksen lisäksi, kasvupaikalta. 

Jos aurinkoa ei ole riittävästi - kurpitsa ei kasva.

Jos vettä ei ole riittävästi - kurpitsa ei kasva tai veden kantaminen vaatii runsaasti ruumiillista puuhastelua.

Ja kun olet saanut ison kurpitsan, etkä pääse koneella viereen -tarvitset monta vahvaa tyyppiä. Muista, että naapurit ja kaverit voivat tällöin jatkossa laittaa lomaviikon ja matkan pitkälle, kun on kurpitsan nostoaika. Jätin siirtäminen käsipelissä, ilman rikkoutumista ei ole se helpoin homma. 

 

Tilavaatimukset


Jättikurpitsa kasvaa hyvässä maassa ja hyvällä hoidolla suureksi. Huomattavasti pienemmästäkin taimesta voi saada isoja hedelmiä mutta käytännössä suuri taimi palkitsee syksyllä suuremmalla hedelmällä kuin pienempi. 

Kannattaa kuitenkin muistaa ettei "käsistä päässyt tai lapasesta lähtenyt" joka paikkaan rehottava kurpitsa tuo menestystä. Amerikkaisen alan aforismin mukaisesti pyritään kuitenkin kasvattamaan hedelmää eikä salaattia.

Vähintään 5 x 10 metrin kokoinen kasvualustassa kasvanut kurpitsa riittää hämmästyttämään kasvattajan sekä lähipiirin valtavalla hedelmällä. Minimissään jättikurpitsalle tulisi siis varata 50 neliömetrin kasvualusta, suurempikin, jos tilaa ympärillä on. 

 

Valo

Kurpitsat rakastavat aurinkoa, älä istuta varjoon! 

Aamusta iltaan paistava kohta on paras. Kasvuston olisi saatava minimissään 8 tuntia aurinkoa ja jos pitää valita aamusta vai illasta varjoa, niin kurpitsa kestää parin tunnin aamun varjon. Sen jälkeen pitäisi saada aurinkoa iltaan asti.

 

Kurpitsoiden  sijoittaminen

Suomalaissa puutarhakirjoissa annetaan usein ohjeeksi että jättikurpitsan taimien istutustiheys on 1.5x1.5 metriä. Kaupasta ostetuille siemenille tämä istutusväli sopii mutta ei jättikurpitsalle. Näin lähelle toisiaan istutetut taimet saavat aikaan täysin läpikulkemattoman kasvuston, mahdottoman hoitaa ja muutaman pienen hedelmän. Jätti on jätti ja tilaa pitää olla jätisti.

Jättien taimet valtaavat tilaa melko nopeasti, siksi ei niitä kannata sijoittaa lähekkäin. 

Hyvin hoidettu kasvusto tarvitsee tilaa sivullepäin 4 (8)m ja pääverso tarvitsee tilaa 10m (kuva 1).  

Kasvusto on parhaassa tapauksessa kuusen mallinen (kuva 1)  niin vastakkain lomittainen (kuva 2) säästää tilaa jos innostut laittamaan useamman kurpitsan.

Riippuen siitä, minkä muotoinen on kasvatusalueesi, voit sijoitella näitä kuusen mallisia alueita eri tavoin. Vastakkain kasvamaan, kannat vastakkain jne, muista kuitenkin kuinka paljon kurpitsan taimi tarvitsee tilaa. Olet pulassa jos tilaa on liian vähän.

Istutusväliä tulisi jättää mielellään vähintään 8 metriä. Tällöin sivuhaaroille molempiin suuntiin on tilaa 4 metriä (kasvuston koko leveys 8m). Kasvustojen välissä olisi hyvä olla kulkuväylä. Vierekkäisten kasvustojen, toisiinsa kiinni kasvaneita sivuhaaroja on erittäin hankala hoitaa.

Voit istuttaa samaan istutuskuoppaan kaksi jättikurpitsaa mutta heikompi on poistettava kun taimet on juurtuneet ja lähteneet kasvuun.

Sieppaa_uusi.PNG

kuuset.PNG

 

Kasvualustan valmistaminen 

pH vaatimus kurpitsoille on 6.0-7,5 (optimi 6.5-6.9). Suomessa yleisesti maa on hapanta, pH:n ollessa jopa niinkin alhainen kuin 5 tai alle. pH:n mittaamiseen löytyy eri hintaisia testejä ja mittareita puutarha- ja maatalous kaupoista tai akvaarioliikkeistä.  pH on joka tapauksessa syytä selvittää tavalla tai toisella. pH:n mennessä yli 7,5 tulee maan pH:ta laskea mutta tämä on suomessa harvinaisempaa. Innokasta kalkin levitystä on siis syytä välttää, ellei tiedä maansa pH:ta. Katso kohta eläinten lannat.

 

Maalaji on hyvä varmistaa, sillä eri maalajit käyttäytyvät eritavalla ja niihin lisätään tarpeen mukaan eri aineksia. Eri maalajit luovuttavat ja pidättävät vettä ja ravinteita eri tavalla. 

Karkeasti ottaen kivennäismaat eivät pidätä vettä ja ravinteita, siinä on juuri sen verran mitä siihen laitat. Kivennäismaille on syytä lisätä mm savea ja turvetta (esim turvekuivitettua hevosen lantaa). 

Karkeat hiekkaiset maat eivät pidätä vettä ja kate (heinä, olki tms) auttaa tähän veden haihtumisen ongelmaan ja samalla lisää seuraavalle vuodelle orgaanista ainesta, kun kate muokataan maahan.

Saviset maat tarvitsevat erityisesti turvetta ja orgaanista ainesta. Savi on keväällä pitkään kylmä ja märkä. Ja kun kuivuu, savimaata on hankala muokata. 

Turvemaahan on hyvä lisätä hiekkaa ja savea. Turve pidättää vettä ja runsaan sateen sattuessa liika vesikin on pahasta. Vastaavasti, kun turvemaa kuivuu kuivaksi niin kastelu on hankalaa. 

Tutki ja tunne kasvualustasi ja rakenna siitä vuosien kuluessa jättikurpitsoille sopiva, runsaasti orgaanista ainesta sisältävä kasvualusta. 

Maa-analyysin teettäminen on hyvä tapa saada paremmin selville kasvualustansa kunto. Analyysin pohjalta on helpompi ymmärtää minkälainen maa on, mikä on ph, mitä maasta puuttuu tai mitä siinä on liikaa.

 

Syksyllä 

Vaikka mennyt kausi on ollut pitkä, kilpailu on ohi, takki on niin kutsutusti tyhjä ja et halua nähdä kurpitsoita enää ollenkaan niin seuraava kilpailukausi alkaa heti syksyllä. 

Seuraavan vuoden kasvualusta on hyvä valmistella syksyllä kuntoon. Kyllä sen voi tehdä keväälläkin mutta kostautuu runsaampana ruumiillisena työnä, kiireenä ja aikataulun myöhästymisenä. 

Kasvualustaan kannattaa syksyllä lisätä mahdollisuuksien mukaan hevosen/naudan/kanan/sian lantaa, puista varisseet lehdet, kompostia jne.. mitä on saatavilla ja muokata maahan. Samalla voi tarpeen mukaan levittää kalkkia, varsinkin jos lisäät maahan turvekuivutettua lantaa. 

Turve on itsessään maanparannusaine mutta kuivikkeena käytetty turve on hapanta ja kalkin lisäys on aina syytä tehdä. 

Muut eläinten kuvituksessa käytetyt ainekset esim olki, sahanpuru jne pitää kompostoitua 1,5v ja tämän jälkeen ovat käyttökelpoisia. Maatumaton aines kurpitsamaalla käyttää typen kompostoituessaan ja kurpitsa on typen puutteessa. 

 

Keväällä

Keväällä ennen istutusta kannattaa maahan levittää peruslannoitteet valmiiksi. Kasvualustaan voi levittää mm kanankakka/merilevärakeita ja syyslannoitetta, jotta hedelmien tarvitsema kalium on myös maassa. Syyslannoite kannattaa ostaa jo syksyllä valmiiksi, sillä keväällä sitä saa todellakin etsiä puutarhaliikkeistä.

Naudanlantaa tai -lietettä voi myös käyttää. Naudanlanta on melkoisen vahvaa ja käytön ajankohta riippuu siitä onko kuivalantaa vai lietelantaa. Naudan kuivalanta tulee aina olla hyvin kompostoitunutta. Naudan lietelannan vaikutus on hidas ja keväällä levitetyn lietalannan typen vaikutus tulee väärään aikaan kurpitsan kasvuun. Jos käytät eläinten lantoja, niin selvitä itsellesi eri eläinten lantojen ja levitysajankohtien vaikutukset.

Lannoitteiden määrä riippuu täysin maan kunnosta, yleisohjeena syyslannoitetta voi laittaa keväällä 15-20 litraa/ 100 neliömetriä ja kananlantaa saman määrän. 

Istutusalueelle voi tehdä esim 2 metriä halkaisijaltaan olevan istutuskuopan, jonne kanan- tai kompostoitua naudanlantaa voi lisätä hieman vahvemmin, näin taimi saa alkukaudella tarvitsemansa typpilisän ja taimen kasvu on nopeaa. 

Tämä istutusalue kannattaa kääntää huolellisesti, näin maasta tulee kuohkeampaa ja lisätyt ravinteet levittyvät tasaisesti. Maan muokkaus on hyvä tehdä huolella koko siltä alueelta, jolla uskoo jaksavansa versot mullata.

Kun olet edellisenä syksynä valmistellut maan, levittänyt kompostia ja kalkinnut, voit keväällä nikkaroida mökin lämmittämään maata, ilman että manaat syksyllä tekemätöntä kasvualustan kunnostusta.

 

Lannoitus

Yleinen harhaluulo on, että kasvit paisuvat isoksi, kun niille antaa mahdollisimman paljon ravinteita. Ihmisellä tämä pitää paikkansa, sillä ylimääräinen energia varastoituu rasvaksi ja kiloja kertyy. Kasvit ja niiden hedelmät kasvavat isoiksi, kun ne saavat vettä ja ravinteita tasapainoisesti ja olosuhteet ovat kasvulle otolliset.

EC-arvolla mitataan sähkönjohtavuutta lannoitevedessä eli siis lannoiteveden vahvuutta. Ensimmäisten viikkojen aikana jättikurpitsalle annetaan laimeaa kädenlämpöistä typpipitoista lannoitevettä. Tähän käy lähes mikä tahansa kaupoista saatava kasviravinne, jota annostellaan purkin annosteluohjeen mukaisesti. (NPK esim 6-1,3-5 tai 15-2-4.) Jos mittaat lannoiteveden EC-arvon, se tulisi olla 0,5-1,0 välillä. Älä tee seoksesta liian vahvaa, sillä muutoin kasvin hienojuuret palavat. 

Kun pääversolla on metrin verran mittaa, niin sopiva EC-arvoa voi nostaa 0,8-1,4 välille. Jos sinulla ei ole EC-mittaria, niin sopiva pitoisuus saadaan sekoittamalla 0,5-1 grammaa lannoitetta 1 litraan lämmintä vettä. (10 l kastelukannuun tulee 5-10 g lannoitetta).

Pölytyksen jälkeen kasvi tarvitsee enemmän fosforia ja kaliumia, koska itse hedelmä (kurpitsa) alkaa kasvamaan. Kun pääverso on kahden metrin mittainen, voit jo varovasti alkaa nostamaan fosfori-kalium pitoisuutta. Lannoituksen muutos viestii kasville, että on aika muodostaa emikukkia. Typpeä tarvitaan toki edelleen versojen ja lehtimassan kasvuun. Kun hedelmä alkaa kasvamaan, niin vaihda typpipitoinen kastelulannoite fosfori- ja kalium- painotteiseen (esim. 7-10-30). Tällä kastelulannoitteella voit jatkaa aina syyskuun loppuun asti. 

Mittaa lannoiteen määrä aina vaa’alla ja sekoita tai ravista huolellisesti ja anna liuoksen tekeytyä 30 minuuttia ennen kastelua. EC-arvon mittaaminen on erityisen tärkeää, jos sekoitat useita eri lannoitteita ja valmisteita keskenään. Jos sekoituksesta tulee liian vahvaa, sitä pitää laimentaa vedellä niin kauan, kun mittarin arvot ovat sopivia. Vahva suositus; hanki EC-mittari.

Taimivaihe EC 0,5-1,0 

Verson kasvu kukintaan asti EC 0,8-1,4

Hedelmän kasvu EC 1,5-1,8

 

Kasvin perimä määrittää, mikä on sopivan lannoiteveden vahvuus. Oikeat määrät oppii seuraamalla miten kasvi reagoi muutoksiin. EC-arvo ei saisi kuitenkaa missään vaiheessa kasvukautta ylittää arvoa 2,2, koska liian vahva lannoitevesi aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa.

Kurpitsa tarvitsee eniten makroravinteista typpeä, fosforia ja kaliumia. Kasvi tarvitsee myös rikkiä, kalsiumia ja magnesiumia. Mikroravinteista tärkeitä ovat rauta, boori, kupari, mangaani, molybdeeni, kloori, sinkki, nikkeli ja natrium. 

Typpeä, fosforia ja kaliumia kasvi saa hyvin kastelulannoitteista. Kasvupaikalle olisi hyvä lisätä joko erillisenä kasteluna tai keväällä mullan joukkoon sekoitettuna kalsium-magnesium-rikkilannoitetta. Mikroravinteita on yleensä sekoitettu jo sopiva määrä NPK- lannoitteiden joukkoon. Jos haluat lisätä mikroravinteita, niin boorista ja raudasta on hyötyä, mikäli niiden taso maaperässä on matala.

Jos lannoiteliuosta roiskuu kasvin nuorille lehdille ja etenkin versojen kärjille se pitää huuhdella heti puhtaalla vedellä. Tämän asian kanssa kannattaa pelata varman päälle. Jos on pienikin epäilys, että lannoitevettä on roiskunut kasvin vaalean vihreille osille,  kohdat pitää huuhdella huolellisesti. 

Vanhempia tummanvihreitä vanhempia lehtiä voi lehtilannoittaa, mutta on suositeltavaa huuhdella lannoitetut lehdet puhtaalla vedellä noin 20-30 minuuttia lehtilannoituksen jälkeen, jotta lehdet eivät pala. 

Jättikurpitsan juuret leviävät nopeasti. Jo muutamassa päivässä juuret voivat olla parin metrin päässä taimesta, joten kasvia pitää kastella laajalta alueelta. Maaperää ei saa kastella liian märäksi, sillä muutoin juuret eivät saa happea ja kasvu tyrehtyy. Monet antavat pintamullan hieman kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua/lannoitusta. Kuivuudesta kasvi selviää useimmiten hengissä, mutta ei märkyydestä..

Ajan myötä kasvin sopivan ravinnetasapainon oppii tunnistamaan lehtien väristä, kasvunopeudesta, kasvutavasta ja ulkonäöstä. Kun kasvi voi hyvin, se myös näyttää hyvältä. 

Koko kasvukauden aikana on erityisen tärkeää, että kastelulannoite on laimeaa (EC 0,8-1,8). Mikäli on mahdollista, niin lannoite- ja kasteluveden tulisi olla lämmintä. Lannoiteveden ja kasteluveden pH tulee olla 6,5 ja 7,0 välillä. Lannoiteveden pH-arvoa voit muuttaa sopivaksi pH+ ja pH- liuoksilla.

Lannoiteveden määrä riippuu säästä ja maaperästä. Hiekkapitoista maata pitää lannoittaa ja kastella usein, kun taas savimaata harvemmin. Jos kesä on helteinen ja tuulinen, maa kuivuu nopeasti, joten kasvi tarvitsee kastelulannoitetta useita kertoja viikossa. Jos sää on sateinen ja maa märkää,  kurpitsalle ei voi antaa kastelulannoitetta tai vettä lainkaan. 

Kurpitsan kasvu on voimakkainta heinä- elokuussa, joten silloin oman alueen säätiedotusta tulee seurata erityisen tarkoin. Kastelulannoituksen määrät voivat vaihdella 100 litrasta 500 litraan per päivä riippuen maalajista, säästä tai kasvukauden ajankohdasta. Oikean kastelumäärän oppii seuraamalla mullan kosteutta esimerkiksi työntämällä sormen syvälle multaan. Mullan tulee olla sopivan kosteaa koko multakerroksen syvyydellä. Jos multa on vetistä, se on liian märkää. Varo kastelemasta liikaa, jos tiedossa on pilvisiä ja viileitä päiviä. Kastele ennakkoon, jos tiedossa on hellettä. Suhteuta kastelumäärä juuriston kokoon.

Jotkut kastelevat aamulla, osa päivällä, osa illalla ja jotkut yöllä. Kasteluajankohdaksi käy mikä tahansa, kunhan pitää huolen, että maan kosteus jää sopivaksi. Väsyneenä tai kiireisenä ei kannata tehdä mitään toimenpiteitä tai edes mennä koko kasvin lähelle. Vahinkoja tapahtuu eniten juuri näinä hetkinä.