Kurpitsa talteen
Syksyllä koittaa sadonkorjuun aika, eli kurpitsa pitää siirtää jonnekin mitattavaksi, ainakin mikäli haluaa virallisen tuloksen. Omaksi ilokseen voi aina kasvattaa ilman mittaamista mutta miksi et toisi kurpitsaa viralliseen punnitukseen yhdistyksen SM-kilpailuun. Saat tuloksen ja yhdistys ilmoittaa tuloksesi gpc:n listalle. Jos olet maksanut egvgan jäsenyyden, menee tuloksesi myös heidän listoille.
Kurpitsan nostoon ei ole yhtä oikeaa tapaa, vaan sen voi tehdä monella tavalla. Mutta jollakin konstilla hedelmä on saatava pois. Mikäli käytössäsi ei ole koneita, on kaikki vahvat pitkäkätiset kaverit tarpeen.
Versojen katkaisu
Kurpitsan verso katkaistaan siten, että molemmille puolille kantaa jää vähintään 40 cm versoa. Irroituksen ja punnituksen väliseksi ajaksi voidaan molemmat katkaistut versojen päät laittaa haihtumisen välttämiseksi joko vesiastiaan tai kääriä muovipussit ympäri. Joskus se muutama sata grammaa on tarpeen voittoon. Sinun tulee trimmata versot vielä kilpailupaikalla ennen kilpailua sääntöjen mukaiseksi. Tuomarit mittavat ne kuitenkin.
Näin nostamme suurenkin kurpitsan
Kurpitsa on pyöreä, toivottavasti, siinä ei ole kahvoja ja kurpitsa on vaikea nostaa. Kannasta ei saa missään tapauksessa ottaa kiinni, se ei kestä nostamista vaan lähtee irti.
Sääntöjen mukaan kurpitsassa saa olla tietynlaisia, tietyn kokoisia ja tietty määrä koloja. Jos kolot on suurempia, saa kurpitsa merkinnän DMG ja ei pääse palkinnoille. Siksi nostossa on oltava varovainen.
Kurpitsan kääntelyssä on varottava rasittamasta napa-aluetta (kukkapää) tai kannan aluetta koska ne ovat yleensä ohuimmat.
Pintaa ei saa vaurioittaa, varsinkin jos kyse on oranssista jättikurpitsasta. Oranssi kilpailee kauneudessa HD-palkinnosta.
Kurpitsan pinta vaurioituu helposti, jos hedelmä ei ole saanut riittävästi kasvupäiviä ja kuori ei ehdi kovettua.
Nostossa kurpitsa on hyvä asettaa trukkilavalle, jonka päällä on styroxlevy. Keikkuvat kurpitsat voi tukea styroks paloilla ja/tai harsoilla/peitteillä tai muulla tukea antavalla tavalla tasapainoon. Peitot päälle ja sidontaliinoilla trukkilavaan kiinni ja lopuksi koko komeus kulkuvälineeseen kiinni.
Kun saat kurpitsasi kyytiin, kilpailupaikalla ei ole siirtelystä enää ongelmaa. Kilpailun järjestäjä siirtää kurpitsasi pois kyydistä. Kilpailupaikalla trukkilavoja kurpitsoineen on helppo liikutella koneella ja pelkkiä kurpitsoita nostorenkaalla.
Seuraavana muutama tapa nostaa suuri kurpitsa
Nosto ihmisvoimin:
Alle 150 kg kurpitsat nousevat esim ns. kevytpeitteen avulla hyvin. Kurpitsaa käännetään sivulta hieman ylös, ja kaksinkertainen kevytpeite työnnetään viikattuna mahdollisimman pitkälle kurpitsan alle. Sitten käännetään toiselta sivulta ja vedetään viikattu peite esiin. Kulmista on helppo saada hyvä ote ja nostaa.
Kun kurpitsa painaa reilusti, niin voidaan toimia peitteen kanssa yllä mainitun tavoin mutta kaivetaan trukkilava maahan sopivaan korkeuteen kurpitsan viereen. Laitetaan styroksilevy trukkilavan päälle ja vedetään peitteellä ihmisvoimin, ilman nostamista, kurpitsa lavalle. Tarkista että maassa ei ole kiviä tai muuta terävää, mikä voi tehdä kurpitsaan reiän, kolon tai muun vaurion.
Jos kurpitsa on vieläkin painavampi niin kaksi peitettä päällekkäin. Tarvittaessa 8 henkilöä saa samaan aikaan hyvän otteen. Tai jos ennakoit, kun olet varma että kurpitsa on pölyttynyt, kaivat kurpitsan alle trukkilavalle kolon, laitat styrox levyn ja kasvatat kurpitsasi siinä. Sitten tarvitset enää koneen, millä nostat jättisi kyytiin.
On olemassa kurpitsan nostoa varten tehtyjä nostokankaita. Siinä on tukevat ja vahvistetut kolot kädensijoille mutta niitä vain ei ole suomesta saatavilla. Useampi kevytpeite päällekkäin ajaa saman asian. Tällä päästään tarvittaessa jopa 400 kg asti. Tarvitset vain kaverit nostamaan.
Nosto koneen avulla:
Jos nostamiseen on käytettävissä maatalouskone tai vastaava, kannattaa käyttää kurpitsan nostoon tarkoitettua nostorengasta. Näppärä kokoaa sen itse hitsaamalla renkaan ja laittamalla turvavyöt lenkeiksi ja naru alle lenkkeihin. Ota telinettä nikkaroidessa huomioon kurpitsan paino, ettei koko komeus rysähdä maahan.
Mahdollisimman lähelle maata kurpitsan ympärille solmitaan köysi, joka kulkee silmukkavöiden (6-8) läpi. silmukkavöiden toinen pää on nostokoukussa tai ns. nostorenkaassa, joka puolestaan on nostokoukussa kiinni. Tämä rakenne tasapainottaa itseään eikä aiheuta kurpitsaa rikkovia painepisteitä.
Kuvassa Bushel Gourd
Samaa systeemiä voidaan käyttää myös silloin jos nostoon käytetään kolmijalkaa tai vastaavaa. Tällöin riittävän leveään kolmijalkaan tai nostopukkiin kiinnitetyllä taljalla nostetaan kurpitsa ylös ja alle ajetaan esim peräkärry johon taljalla lasketaan lavan ja styroxin päälle.
Yksi tapa saada kurpitsa trukkilavalle ja sitten kärryyn, on liuttaa se esim vesivanerilla tai kovalevyllä sitä varten rakennettua ramppia pitkin. Sitten on jälleen kekseliäisyydestä kiinni, miten lava siirtyy esim. peräkärryyn. Trukkihaarukalla helposti, mutta myös erilaisia kankia,ramppeja sun muita vippaskonsteja käyttämällä on yli 300 kg kurpitsoja kanitettu kyytiin.
Joka tapauksessa noston suunnittelu ja itse nosto kannattaa tehdä huolellisesti, koska tuskin mikään on turhauttavampaa kuin kasvatuksen tuloksen rikkominen viime metreillä.
Oikeastaan olet tehnyt itsellesi (ja kaikille nostoon osallistuville) erinäisiä ylimääräisiä jumppaliikkeitä jos kasvatat suuren kurpitsan, paikassa mihin koneilla ei pääse. Tällöin jätin siirtelystä tulee ylimääräisiä harmaita hiuksia.
Toivotamme onnea kurpitsoiden siirtelyihin - luovuutta ja kekseliäisyyttä peliin.
Kuljetusväline
Sido kurpitsa hyvin kiinnityspisteisiin, sillä parisataakiloinen kurpitsa on irtonaisena jarrutustilanteissa hengenvaarallinen.
Kurpitsa on hyvä suojata kuljetuksessa esim muovilla tms. materiaalilla kuivumista ja alhaisia lämpötiloja vastaan. Perävaunussa kuomu on paras suoja mutta esimerkiksi hevosen loimet, vanhat peitot, superlon patjat jne on sopivia peittoja kurpitsalle.
Muistathan kiinnittää kurpitsan hyvin kuljetukseen, mutta niin ettei vaurioidu.
Punnitseminen
Great Pumpkin Commonwealth (GPC) on suurin alan järjestö ja sen noteeraamat tulokset pitää tehdä sen alaisissa punnitustilaisuuksissa (weight-off). Suomessa tällainen tilaisuus järjestetään yhdistyksen toimesta vuosittain syys-lokakuun vaihteessa.
Tarkista Suomen Jättikasvisyhdistyksen sivuilta, koska kilpailu on.
Punnitustilaisuudessa kurpitsan terveys tarkastetaan: Siinä ei saa olla onkaloon asti ulottuvia reikiä eikä muita sääntöjen vastaisia koloja.
Kurpitsasta otetaan OTT mitta ja lopuksi kurpitsa punnitaan OTT mittojen mukaisesti käänteisessä järjestyksessä -OTT-mitaltaan pienimmästä - suurimpaan.
Jättikasvisyhdistys kirjaa tulokset GPC:n tilastoihin ja sieltä egvgan jäsenmaksun maksaneiden tulokset siirtyvät egvgan listoille.
Painon lisäksi mainitaan prosentti verrattuna teoreettiseen OTT-mittaan. Jos kurpitsa on OTT-mittaansa pienempi se on ”light” eli saat -merkkisen %-tuloksen ja päinvastaisessa tapauksessa ”heavy” saat +-merkkisen %-tuloksen.
Jalostuksessa ”heavy”-yksilöt ovat selkeästi suositumpia, koska ne ovat yleensä silloin paksuseinäisiä, suhteessa kokoon panavampia ja vähemmän alttiita rikkimenemiselle.
Jos kurpitsa on sääntöjen vastainen kurpitsa saa merkinnän DMG (Damaged). DMG merkintä ei estä siementen käyttöä jos pölytys on tehty suljetusti ja merkintä on kirjattu virallisessa kilpailussa.
Kurpitsoja ( varsinkin vaurioituneita) punnitaan myös paloiteltuna esim kylpyhuonevaa’alla. Jos tästä saatua siementä haluaa, liitetään siihen lyhenne UOW (Unofficial Weight). Tulos on epävirallinen mutta siemeniä voi käyttää jos pölytys on suljettu.
Kilpailun säännöt on hyvä lukea. GPC korjaa ja tarkentaa sääntöjä.