SIEMENIEN KERÄÄMINEN / HYVÄ TIETÄÄ                                   päivitetty 16.3.2013

Siemenien kerääminen omista juureskasvatuksista on yhdistyksellä vielä testauksen alla. Toivottavasti jo nyt tulevana syksynä pystymme antamaan kokemukseen perustuvaa tietoa juuresten kasvatuksesta siementuotantoa silmällä pitäen.

Alla yleistä tietoa muista kasveista. Kysy jos joku asia jää askarruttamaan, yritämme hankkia tiedon ja täydennämme ohjetta.

Pölytyksestä:  Jättikasvislajikkeiden kasvattaminen onnistuu luotettavimmin kun siemenet on kerätty hedelmästä joka on pölytetty suojatusti käsin, jolloin sekä pölytettävä ja pölyttäjäkasvi on varmassa tiedossa.

Kasvattamisen alkuvaiheessa on jo hyvä miettiä aikooko kasvattaa vain yhden kasvin, vai laittaisiko kaksi taimea samaa lajia jotta voi pölyttää kasvit ristiin. Jos on mahdollista kasvattaa kaksi kasvia, useimpien lajien kohdalla ristiin pölyttämisen katsotaan olevan suositeltavampaa. Mikäli  lajista on kasvamassa  vain yksi kasvi voi pölytyksen tehdä kasvin sisällä (pölyttää kasvin tyttökukka saman kasvin poikakukalla). Tästä  käytetään  usein ulkomaisten kasvattajien kesken  termiä  ”selfed” – itsellään pölytetty (self-pollinating, itsepölytys).

Kun suunniteltu pölytysaika lähenee  on sekä tyttö- että poikakukka suojattava  ulkopuolisilta pölyttäjiltä. Kukat voi esimerkiksi sitoa narulla suppuun  kärjistään ennen kuin ne ovat auenneet jotta estetään pörriäisten pääsy sisälle kukkaan. Pölytys suoritetaan töpöttämällä poikakukalla tyttökukan sisustaa. Tämän jälkeen tyttökukka sidotaan uudelleen suppuun  jotta muut pölyttäjät pysyvät edelleen poissa, ja odotetaan että  hedelmä alkaa kasvaa.  Tarkemmat pölytysohjeet löytyvät jättikurpitsan kasvatusohjeiden alta (linkki?).

Siemenien käsittelystä:  Siemenet kerätään kypsästä hedelmästä. Punnituksen jälkeen hedelmän annetaan tarpeen vaatiessa kypsyä kokonaan (esim. tomaatti  kannattaa punnita raakana ja kypsyttää vasta punnitsemisen jälkeen), jonka jälkeen hedelmä avataan ja siemenet kerätään esimerkiksi pienisilmäiseen siivilään. Siemenet huuhdellaan hyvin ja kaikki hedelmäliha irrotetaan. Kun siemenet ovat puhtaita, ne levitetään esim. sanomalehtikerroksen päälle kuivumaan. Sanomalehtikerros on hyvä vaihtaa, mikäli se kastuu kovin paljon siementen alla. Toimiva tapa on myös laittaa pellille leivinpaperia ja levittää siemenet siihen päälle. Siemeniä voi sekoitella muutaman kerran parin ensimmäisen vuorokauden aikana, niin ne eivät tartu aluspaperiin.

Varsinkin suurikokoiset siemenet (esim. kurpitsa) kannattaa kuivattaa lämpimässä paikassa (n. +25 C)  jossa ilma vaihtuu. Kuivatusaika niillä on n. 4 viikkoa. Kun siemen napsahtaa poikki taitettaessa, se on kuiva.

Tomaatin siementen kerääminen vapaaksi siemeniä ympäröivästä geelistä voidaan suorittaa fermentoimalla. Linkki hyvään ohjeeseen on tässä.

Idätyskoe:  Yhdistykselle toimitettaville siemenille olisi toivottavaa tehdä ensin idätyskoe  varmistuakseen että siemenet ovat itäviä.  Muutaman siemenen koeidätys  riittää antamaan käsityksen siementen itävyydestä.

Siemenien pakkaamisesta: Yhdistykselle toimitettavat siemenet  voidaan pakata valmiiksi joko pieniin paperisiin tai muovisiin pussukoihin. Siemenen tiedot (= nimi ja molemmat vanhemmat)  kirjoitetaan pussin päälle tai sujautetaan paperilapulla pussin sisälle.  Saman hedelmän siemeniä voi tietysti säilyttää myös purkissa tai isommassa pussissa, mikäli erillisiä pussukoita ei ole.  Yleensä siemeniä yhteen pussukkaan laitetaan 1-5 kpl lajista ja siementen määrästä riippuen.